• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Nyblivna SM-mästaren Anita Östlund siktar på att ta OS-platsen. (Bilden är från SM 2016) Foto: Bildbyrån

Efter SM-guldet – talangen vill utmana om OS-platsen

Anita Östlund vann i helgen SM-guld i konståkning. Nu blickar den 16-åriga talangen blickar mot ett mästerskap storleken större och vill utmana Matilda Algotsson om OS-platsen. – Det känns helt fantastiskt. Jag siktar nu på att uppnå mitt stora mål som är OS i Pyeongchang, säger Anita Östlund till SVT Sport.

I slutet av september fick Matilda Algotsson, i stället för väntade storstjärnan Joshi Helgesson, chansen att fixa en svensk OS-plats. Och Algotsson tog den.

Att 19-åriga Algotsson fixade OS-platsen innebär dock inte att den är hennes per automatik.
Beslutet ligger hos Sveriges Olympiska Kommitté och efter att SM i konståkning avgjordes i helgen får Algotsson se upp.

Vann med marginal

Överst på pallen klev nämligen jättetalangen Anita Östlund, 16, efter att ha fått 155,45 poäng. Knappt 20 mer än Algotsson (136,09) som fick nöja sig med en andraplats.

– Det känns helt fantastiskt att ha vunnit SM som var ett av mina mål. Nu siktar jag på att uppnå mitt stora mål som är OS i Pyeongchang, säger Anita Östlund till SVT Sport.

Innan OS väntar dock EM i Moskva i januari där de två svenska två platserna gick till Östlund och Algotsson. Insatserna i Ryssland lär därför bli avgörande för vilken svensk tjej som kniper den enda svenska OS-platsen.

16-åringen, som tillvaradags tävlar för Landvetter KK, räds dock inte konkurrensen med Algotsson.

– Det är en tuff konkurrens. Matilda (Algotsson red.anm) är duktig och har haft en ganska bra säsong, men jag hoppas att jag själv kan fortsätta att prestera.

Vinnarskalle

Tror du att du kan snuva Algotsson på OS-platsen?

– Ja, men det är mycket som måste stämma. Alltifrån att hoppen ska sitta till att finslipa lite i den konstnärliga delen. Jag är oerhört envis och ger mig inte. Min vinnarskalle kan vara till stor hjälp.

Sedan tidigare har även Alexander Majorov, som i helgen knep sitt femte SM-guld, fixat en svensk OS-plats på herrsidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer