Foto: Bildbyrån

Anklagade konståkningstränaren får fortsätta

Uppdaterad
Publicerad

Konståkningstränaren som anklagas för vikthets av en 19-årig åkare blir kvar som tränare i sin klubb.

– Vi kommer att ha samtal med tränaren och ska ta hjälp av konståkningsförbundet för att få vägledning framåt, säger föreningens ordförande till SVT Sport.

Det var i en ljudinspelning som Expressen tagit del av som tränaren kritiserade en då 19-årig åkare för att ha gått upp i vikt.

I går kväll diskuterades uppgifterna på ett styrelsemöte i tränarens nuvarande förening och styrelsen beslutade att tränaren har fortsatt förtroende i föreningen.

– Det stämmer, säger föreningens ordförande till SVT Sport.

Vilka åtgärder vidtar ni?

– Vi kommer att ha samtal med den här tränaren och arbeta vidare med den här typen av frågor. Sedan kommer vi ta stor hjälp Svenska konståkningsförbundet.

Åkaren är besviken

I ett mejl till SVT Sport förklarar föreningen att de ber om stöd och vägledning av förbundet ”för att få hjälp med hur vi ska kunna stötta våra åkare och tränare för att undvika liknande situationer i framtiden”.

Åkaren som fick höra att hen var för tjock är besviken.

– Det gör mig bara ledsen. Klubben kastar bara över ansvaret, säger åkaren som pratade ut om händelsen i Expressen.

Svenska konståkningsförbundet tycker att föreningens agerande är bra och håller inte med om att ansvaret kastas mellan förbund och förening.

– Föreningen likaväl som vi vill ta ansvar för frågorna som kommer upp och det är därför vi har en dialog, säger Katarina Henriksson, ordförande på Svenska konståkningsförbundet, till SVT Sport.

”Att man inte ens kan ta det på allvar, det är sjukt”

Åkaren upplever att klubben inte tar vad hen har sagt på allvar.

– Det är jättetråkigt men det förvånar mig inte. Jag känner bara, vad krävs? Nu finns det en ljudfil, och om folk tycker att den låter illa så är det bara en procent av allt hon sagt till mig. Allt hon kallat mig. Att man inte ens kan ta det på allvar, det är ju sjukt.

Föreningen håller inte med och säger att de har svårt att agera eftersom händelsen aldrig anmäldes.

–  Det blir svårt att gå vidare med något som inte kommit oss till känna, säger ordföranden.

Åkaren kommer inte att anmäla händelsen i efterhand.

– Som jag förstått det går det inte eftersom det gått för lång tid, säger åkaren.

ARKIV: Nya larm om vikthets inom konståkningen (27 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.