Arkivbild. Flera konståkare har vittnat om missförhållanden i Solnaklubben. Foto: TT

Efter rapporter om missförhållanden – utpekad tränare stängs av

Uppdaterad
Publicerad

Riksidrottsförbundet uppmanade Solna konståkningsklubb att agera efter att flera unga konståkare vittnat om missförhållanden i klubben. Nu stängs den utpekade tränaren av, skriver Dagens Nyheter.

– Jag är lättad över att Svenska konståkningsförbundet och föreningen Solna konståkning tar missförhållandena på allvar den här gången, och gör en extern utredning, säger Selma Ihr, tidigare aktiv i den berörda klubben till SVT Sport.

Flera åkare har vittnat om vikthets, utskällningar och skadlig träning i klubben. Den tränare som pekas ut är välmeriterad och var aktiv i klubben tills avstängningen trädde i kraft under torsdagen, som DN var först att rapportera om.

”Ska inte få vara kvar inom sporten”

– Min förhoppning är att det ska resultera i ett bättre träningsklimat för konståkare, och att tränare som inte lever upp till värdegrunden i Svensk konståkning inte får vara kvar inom sporten, säger Selma Ihr till SVT Sport.

Selma Ihr är en av landets mest lovande konståkare och är en av sex konståkare som under de senaste fyra åren har lämnat klubben. Ihr föräldrar gjorde en anmälan i mitten av september till klubben, Stockholms konståkningsförbund och Svenska konståkningsförbundet.

”Nödvändigt beslut”

Till slut rekommenderade Riksidrottsförbundet via konståkningsförbundet klubben att agera.

– Det kändes som ett nödvändigt beslut. Om RF kommer med rekommendationer, via förbundet, så tar vi det på största allvar, säger klubbens ordförande Maria Telliskivi till DN.

SVT Sport har sökt klubben för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.