Här är ryskorna som skapar revolution

Uppdaterad
Publicerad

Bara två svenska herrar har klarat en kvadrupel – fyra varv i luften – men i Ryssland pågår något av en revolution.

Alexandra Trusova skrev historia när hon redan som 13-åring satte sin första kvadrupel – och fler unga ryskor är på gång och alla tävlar de för samma klubb och för samma tränare.

– Det är en wow-grej. Det är väldigt krävande att göra fyra varv på någon hundradel, det är väldigt väldigt svårt, säger Sveriges bästa konståkare på herrsidan, Nikolaj Majoriv.

Majorov har klarat en kvadrupel en gång på träning och totalt är det bara två svenska herrar som lyckats med bedriften.

I Ryssland snackas det om en revolution – plötsligt hoppar flera unga ryskor fyra varv i luften. En av dem är 15-åriga Alexandra Trusova som skrev historia när hon som 13-åring klarade en kvadrupel.

– Fram till för två år sedan var det nästan ingen som hade klarat det på damsidan och det var ingen som trodde att vi skulle få se det. Men sedan kom de här ryska tjejerna vid 13 års ålder och klarade inte en, inte två utan flera olika kvadruplar och det var nästan en revolution inom konståkningen, säger Filip Stiller Borowicz, internationell konståkningsdomare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.