Konståkning. Foto: TT

Konståkningstränaren frias av RIN

Uppdaterad
Publicerad

En konståkningstränare fälldes för psykisk misshandel och vikthets mot en 15-åring i mars.

Nu frias tränaren av Riksidrottsnämnden, RIN.

I höstas fick en Solna-tränare ta emot hård kritik för sina träningsmetoder. I början av mars fälldes tränare för psykisk misshandel och vikthets mot 15-åriga JVM-åkaren Selma Ihr. Selma Ihr var en av flera åkare som anklagade tränaren.

Tränaren valde att överklaga beslutet av Svenska konståkningsförbundets etik- och disciplinnämnd.

Nu meddelar Riksidrottsnämnden, RIN, att tränaren frias. Uppgifter som Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

RIN skriver att ”åkaren framstår som trovärdig”, men anser att anmälan inte är tillräckligt. ”Det ligger i sakens natur att det i sådana fall kan vara svårt att exakt precisera när de olika incidenterna ägde rum och exakt vad som sades”, skriver RIN i beslutet som SVT Sport har fått ta del av.

Nämnden skriver vidare i sitt beslut att ”vid en samlad bedämning av den utredning som presenterats i ärendet kan det inte anses ställt utom rimligt tvivel att tränaren uttalat sig på det förolämpande och otillbörliga sätt som påståtts i anmälan”.

Tvungen att rapportera sin vikt

Att Selma Ihr varje vecka var tvungen att rapporter sin vikt är styrkt enligt Riksidrottsnämnden.

Tränaren menar att det skedde ”under en begränsad tidsperiod i samband med en rehabilitering från en skada”, och det har inte motbevisats. Därför kan det inte styrkas att tränaren ”har haft något otillbörligt uppsåt”.

I beslutet betonar Riksidrottsnämnden betydelsen ”av att ställa särskilt höga krav på respekt och omsorg när det rör sig om verksamheter som inkluderar barn och ungdomar”.

KLIPP: Detta har hänt: Missförhållanden inom svensk konståkning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.