Anita Östlund Foto: TT

OS-tårarna har torkat – nu väntar VM-debut

Uppdaterad
Publicerad

Tårarna och besvikelsen i Sydkorea är glömda. Nu är konståkaren Anita Östlund redo för sitt tredje stora mästerskap på lika många månader.

– Jag känner mig ganska lugn och så där, säger hon inför VM-debuten i Italien.

Anita Östlund bäddade ner sig i sängen när hon kom hem från Sydkorea. OS-debuten tog på krafterna, och inte blev hälsotillståndet stabilare av att hon redan var förkyld när hon klev in i idrottarnas by i Gangneung.

– Nu mår jag bra. Förkylningen är borta. Men jag blev lite mer sjuk efter tävlingen. Jag tror att det bara var vanligt virus men jag blev sjukare än vad jag brukar bli, säger hon.

Försökt att glömma

Dagarna utan träning var något hon behövde för att vila upp sig och hitta nya krafter. Men även för att analysera vad som gick snett i kortprogrammets första hopp – betydelsefulla trippel–trippel-kombinationen – samt förtränga besvikelsen som följde med hem från karriärens första vinterspel.

– Jag var inte nöjd och jag har försökt att glömma just det jag gjorde på isen då, säger Östlund och delar med sig av sina tankar kring det missade hoppet som förstörde resten av åkningen.

– Det var väl att jag var sjuk då... Jag försökte att inte tänka på det och bara göra mitt bästa utifrån det. Men sedan kanske det spelade in lite ändå. Jag kände inte riktigt att jag fick den adrenalinkick som jag brukar få, jag var lite för slapp.

Sjukdagarnas tankegång har inneburit att 17-åringen ändå har hittat positiva bitar från OS, och det är detaljer som hon tror kan ha betydelse när hon på onsdag kör kortprogrammet i VM i Italien.

Den enskilda och viktigaste delen som Östlund – som nu står inför sitt tredje stora mästerskap på tre månader – lyfter fram är att inte fundera över vad som egentligen händer.

– Jag försöker att ta det som vanlig tävling, och inte tänka på att det är VM. Nu har jag haft ett par seniormästerskap som jag har varit på under den här säsongen, så jag känner mig ganska lugn och så där, säger hon.

”Vill ju åka långprogrammet också”

Förhoppningsvis ska metoden leda till att adrenalinet kickar i gång i Milano.

Och stimulansen ska i sin tur innebära att Anita Östlund gör ett lika bra kortprogram som i EM – personligt rekord på 56,04 poäng – och att hon därmed får köra det långa programmet.

– Jag ska försöka göra mitt bästa och njuta av mitt program. Det är viktigt att man presterar, men det är nästan viktigare att man kan njuta av åkningen för då brukar allting flyta på bättre, säger hon.

– Det är viktigt att jag åker bra på korta, för jag vill ju åka långprogrammet också...

Född: 30 januari 2001 i Odessa, Ukraina.
Bor: Gråbo.
Klubb: Landvetter KK.
Tränare: Andrea Dohány.
Främsta merit: Sexa efter korta programmet och 17:e plats totalt i EM 2018.
Aktuell: Efter 28:e platsen i OS-debuten i Sydkorea är Anita Östlund redo för tredje mästerskapet på tre månader. Efter EM och OS är det nu VM i Milano, Italien, som gäller.

Onsdag: Damernas korta program (Anita Östlund)
Torsdag: Herrarnas korta program (Alexander Majorov)
Fredag: Damernas långa program.
Lördag: Herrarnas långa program.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer