Cas-utfrågningen kring Kamila Valieva avslutad. Foto: Bildbyrån

Rysk vädjan för konståkaren Kamila Valieva: ”Förväntar oss rättvist avgörande”

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslutades Cas-utfrågningen kring den dopningsmisstänkta konståkaren Kamila Valieva i Lausanne.

– Vi förväntar vi oss ett rättvist avgörande, säger ryska Rusada i ett uttalande.

Turerna kring Valieva var en av Peking-OS 2022 mest uppmärksammade händelser. Dagen efter att hon varit med och säkrat ett ryskt lagguld meddelades det att hon testats positivt för det förbjudna medlet trimetazidin. Valieva hävdar att hon av misstag fått i sig sin farfars hjärtmedicin via kontaminerad dryck eller mat.

Valieva hade lämnat det positiva dopningsprovet vid ryska mästerskapen, som hon vann, i S:t Petersburg den 25 december 2021. Provet blev liggande på grund av covidtider innan labbet i Stockholm hann analysera det.

Det utdragna ärendet skulle avgjorts i september men panelen i idrottens skiljedomstol Cas begärde in ytterligare material.

Ännu inga medaljer utdelade

– Utfrågningarna har varit långa och pågick i sex timmar i går, men vi hoppas verkligen att allt kommer att sluta idag. Som alla andra deltagare i dessa förfaranden, förväntar vi oss ett rättvist avgörande från domstolen, säger den ryska antidopningsmyndigheten Rusada i ett uttalande enligt Reuters.

Internationella antidopningsmyndigheten Wada och det internationella skridskoförbundet, ISU, kräver att Valieva, som hunnit bli 17 år, stängs av. Dom väntas komma i slutet av januari 2024.

USA:s lag med nio medlemmar följer spänt utvecklingen. De slutade tvåa efter Ryssland och någon medaljceremoni har ännu inte ägt rum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.