Foto: Bildbyrån

Så ska konståkningen komma tillrätta med problemen med missförhållanden

Uppdaterad
Publicerad

Efter bevis om att det förekommer vikthets och emotionella övergrepp i svensk konståkning har Riksidrottsförbundet krävt att Svenska konståkningsförbundet vidtar åtgärder för att komma tillrätta med detta. Nu har handlingsplanen, som bland annat innehåller riktlinjer om sunt ledarskap, lämnats in till RF.

Det var i början på juni som en extern utredning, beställd av Svenska konståkningsförbundet, visade att det förekommer missförhållanden inom sporten. Detta framför allt på grund av en utbredd tystnadskultur och ett auktoritärt ledarskap.

Utredningen visade bland annat att tränare utsatt åkare för emotionella övergrepp och vikthets.

Efter det krävde Riksidrottsförbundet att konståkningsförbundet skulle ta fram en handlingsplan för hur förbundet ska komma tillrätta med de här problemen, annars riskerade förbundet att tappa sina bidrag från RF.

Nu har en handlingsplan, framtagen av representanter från bland annat styrelse, åkare och tränare, skickats in till RF.

Två områden prioriteras

Enligt handlingsplanen finns åtta problem identifierade utifrån resultatet av den externa utredningen:

  • Tydliga indikationer på allvarliga och omfattandemissförhållanden.
  • Strukturella och organisatoriska problem på alla nivåer.
  • Utbredd tystnadskultur.
  • Barn och ungdomar rapporterar emotionella, fysiska och sexuella övergrepp.
  • Indikationer på att barn och ungdomar normaliseras till miljöer som inte skulle accepteras i något annat sammanhang.
  • Förekomst av negativa kommentarer relaterade till mat, ätande och vikt.
  • Hög förekomst av skador och problem relaterade till menstruationsstörningar.
  • Tidig specialisering, hög träningsintensitet i tidig ålder och bristande möjlighet till återhämtning och vila.

Två områden ska prioriteras för direkta åtgärder: Trygg idrott samt samverkan och transparens.

– Vi måste arbeta bort alla typer av missförhållanden, oavsett vem som drabbas av detta. Jag vill gärna se att en prioritet blir att genomföra den handlingsplan som togs fram inför årsmötet, sa konståkningsförbundets nya ordförande Helena Rosén Andersson till SVT Sport efter förbundsmötet i lördags.

Enligt handlingsplanen står åkarens behov i centrum och åtgärderna ska framför allt bidra till en bättre verksamhet för de aktiva inom sporten.

Ökat krav på tränare

En åtgärd är att förtydliga ärendehantering och tillämpning av påföljder för alla inom svensk konståkning. På så sätt ska kunskapen och beredskapen öka när det gäller hanteringen ärenden som rör missförhållanden och andra brott mot värdegrund och uppförandekod.

Förbundet ska också ta fram en trygghetsenkät för att kunna följa upp hur arbetet går. Syftet med trygghetsenkäten är att belysa hur de aktiva upplever tryggheten i idrottsmiljön.

Aktiva ska också lära sig mer om hur de kan få hjälp och stöd i och utanför organisationen.

I handlingsplanen finns också riktlinjer om sunt ledarskap. Kravet på att alla tränare ska jobba efter värdegrunden ska öka och tränarna ska också få en större möjlighet till utbildning inom områden som rör annat än kunskap om konståkning.

Handlingsplanen godkändes av medlemmarna på förbundsmötet i lördags och finns i sin helhet här. Handlingsplanen är skickad till RF som ska se över och godkänna den.

Turbulent förbundsmöte

Lördagens förbundsmöte blev turbulent. Katarina Henriksson blev petad som ordförande efter att medlemmarna kommit fram till att hon inte var valbar.

Bakgrunden till det är ersättning som Henriksson, som var ordförande mellan 2012 och 2020, fått för uppdrag som hon fått av sin styrelse i förbundet. I förbundets stadgar står att du inte får vara arbetstagare och samtidigt sitta i styrelsen men styrelseprotokoll mellan 2016 och 2019 visar att Henriksson fått betalt för uppdrag.

Mellan juli 2018 och juni 2020 har Henriksson fått över en miljon kronor för uppdrag inom Svenska konståkningsförbundet vilket medlemmarna tyckte kunde likställas med att vara arbetstagare.

Detta har hänt: Missförhållanden inom svensk konståkning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.