Helena Rosén Andersson är ny ordförande i Svenska konståkningsförbundet Foto: Bildbryån

Rosén Andersson: ”Förstått att många velat se mig som ordförande”

Uppdaterad
Publicerad

Helena Rosén Andersson är ny ordförande för Svenska konståkningsförbundet.
Bättre kommunikation är något som står högt upp på hennes prioriteringslista.
– Det är något som det kommit många synpunkter på under den senaste säsongen, säger hon till SVT Sport.

Svenska konståkningsförbundet röstade fram en ny ordförande under lördagens årsmöte. Helena Rosén Andersson från Lerum är den som blev vald, men det kom inte helt som en överraskning.

– Jag har förstått att många velat se mig som ordförande, säger hon till SVT Sport.

Hon har själv både varit aktiv konståkare och tränare. De senaste tolv åren har hon varit ordförande för Lerums konståkningsklubb.

– Den erfarenheten har gjort att jag har en väldigt bred kunskap på lokalnivå om vilka behov man har som styrelse, ideellt arbetande, funktionär och medlem för att få verksamheten att fungera och utvecklas, säger hon.

”Viktigt att se över kommunikationen”

Det har stormat kring svensk konståkning den senaste tiden med rapporter om missförhållanden, kritik mot styrelsen och den före detta ordföranden.

– Det är viktigt att se hur över hur kommunikationen och samarbetet mellan förbund, distrikt och föreningar kan förbättras. Det är något som det kommit många synpunkter på under den senaste säsongen. Mycket av den kritik som varit är att det finns brist på styrning och ledning av verksamheten och brist på stöd till föreningar och distrikten, säger hon.

Det har bland annat gjorts en extern utredning som visade på stora missförhållanden inom sporten.

– Det är väldigt viktigt att ta det som framkommer i en sådan rapport på allvar. Vi måste arbeta bort alla typer av missförhållanden, oavsett vem som drabbas av detta. Jag vill gärna se att en prioritet blir att genomföra den handlingsplan som togs fram inför årsmötet, säger hon.

”Har själv aldrig jobbat på annat sätt än ideellt”

Inför årsmötet framfördes kritik mot den före detta ordföranden, Katarina Henriksson, när det framkom att hon fått stora summor i arvode från 2016. Under årsmötet beslutade sedan medlemmarna att Henriksson inte var valbar.

– Jag nöjer mig med att konstatera vad årsmötet har beslutat. Jag vill inte kommentera det mer. Jag har själv aldrig jobbat på annat sätt än ideellt, det jag ser framför mig är ett ideellt arbete i styrelsen, säger Rosén Andersson.

Katarina Henriksson meddelar i ett sms till SVT Sport att hon inte vill kommentera dagens beslut.

Detta har hänt: Missförhållanden inom svensk konståkning (4 juni, 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Larmet inom svensk konståkning på 90 sekunder Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer