Foto: TT nyhetsbyrå

Efter turbulensen – medlemmarna röstade bort Henriksson

Uppdaterad
Publicerad

Katarina Henriksson petas som ordförande i Svenska konståkningsförbundet, uppger källor till SVT Sport.

Medlemmarna ansåg att hon inte var valbar.

Helena Rosén Andersson röstades fram till ny ordförande.

Konståkningsförbundets medlemmar fick under lördagens årsmöte rösta om Katarina Henriksson var valbar eller inte. En majoritet röstade emot. Istället röstades Helena Rosén Andersson fram till ny ordförande.

Henriksson skriver i ett sms till SVT Sport att hon inte har en kommentar till dagens beslut.

Inför mötet blossade en konflikt upp efter uppgifter om att förbundets ordförande, Katarina Henriksson, de senaste två åren mottagit arvode. I förbundets stadgar står att du inte får vara arbetstagare och samtidigt sitta i styrelsen. Det är alltså inte tillåtet att få lön för styrelsearbetet.

Enligt förbundets styrelseprotokoll har Henriksson fått arvode sedan 2016 där hon från mitten av 2018 till mitten av 2020 fått lite mer än 1 miljon kronor. Det har varit för specifika projektuppdrag utöver det ordinarie styrelsearbetet.

”Alldeles för mycket pengar”

Inför årsmötet pratade SVT Sport med flera distrikt om uppgifterna om arvode. Flera sa att de inte kände till att hon fått betalt.

”Det är inte okej. Det är alldeles för mycket pengar och det finns inte heller någon information om vad som har presterats för de här pengarna” sa en representant då.

Larm om missförhållanden

Under året har det framkommit larm om vikthets inom konståkningen. Detta ledde till att konståkningsförbundet tillsatte en extern utredning som visade på stora missförhållanden där bland annat tränare utsätter åkare för emotionella övergrepp och vikthets.

Till följd av detta har styrelsens trovärdighet blivit omdiskuterad, där vissa distrikt velat se en ny styrelse och vissa har haft fortsatt förtroende.

Katarina Henriksson meddelar i ett sms till SVT Sport att hon inte vill kommentera dagens beslut.

Detta har hänt: Missförhållanden inom svensk konståkning (4 juni, 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.