Wolfgang Pichler är med i en grupp som vill ena världens idrottare i en protest mot Rysslands krig i Ukraina. Foto: TT/Bildbyrån

Wolfgang Pichler startar idrottsupprop mot Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har stora delar av världen chockats över kriget i Ukraina.

En av de som chockats är Wolfgang Pichler.

Han är nu med och ordnar en stor protest mot Rysslands agerande.

– Vårt mål är att ena alla idrottare i hela världen, säger han.

Runt om i världen har det, ända sedan krigsstarten, anordnats protester och manifestationer runt om i världen.

Nu hoppas SOK:s talangutvecklare Wolfgang Pichler, som är mest känd som skidskyttetränare, få med hela idrottsvärlden på tåget.

OS-guldmedaljör initiativtagare

Han är med i en grupp som jobbar för att få med världens idrottare i en stor protest mot Ryssland, till stöd för Ukraina.

– Det är svårt, och normalt sett så säger vi ju inom idrotten att vi inte kan påverka världen i övrigt, men vi har en möjlighet och den möjligheten ska vi utnyttja, säger han till SVT Sport.

Bland de övriga initiativtagarna märks bland andra den förre skidstjärnan Tobias Angerer och den trefaldige OS-guldmedaljören i rodel, Felic Loch.

Ska prata med Samulsson

Gruppen hade sitt första möte så sent som i går, men Wolfgang Pichler hoppas få med många svenskar i uppropet.

– Jag ska börja med det i kväll. Jag ska prata med Sebastian (Samuelsson) och Hanna (Öberg). Och jag ska prata med (Nils) van der Poel. Du kan skriva att jag bjuder in alla svenska idrottare! Det har inget att göra med elitidrottare. Alla som är emot det som sker och vill kämpa mot det borde stå bakom denna idé, säger Pichler, och fortsätter:

– Jag tror att om vi alla är enade så har vi en chans. Det är svårt, men om vi inte gör något så är det ännu svårare. Man måste kämpa!

”Måste kämpa”

Senare i veckan hoppas Pichler att gruppen ska få upp en hemsida, där de ska publicera en skrivelse och namn på alla som står bakom protesten.

– Och där kommer vi att skriva att alla världens idrottare måste kämpa emot det som sker, säger Pichler, som även har kontaktat några ryska idrottare:

– Jag har skickat några meddelanden, men har inte fått några riktiga svar.

– Men det är så klart för dem just nu. Och det är klart att jag tycker synd om de ryska idrottarna för att de inte får tävla, men jag tycker så klart att det är rätt! Det är krig. Alla måste förstå att den fria världen måste göra det här. Det handlar inte om känslor nu. Det här är större. Och svårt.

ARKIV: IOK vill stoppa ryska idroattre (28 februari):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.