Foto: Bildbyrån

Sverige åker hem från Kanada – världscupavslutningen inställd

Uppdaterad
Publicerad

Från början var tanken att tävla i Kanada – men sen bestämde sig längdlandslaget för att åka hem till Sverige.

Senare kom också beskedet att världscupavslutningen i Canmore den 20-22 mars ställs in.

– Jag kom ju hit förberedd för att fightas in i det sista för sprintbucklan, säger Linn Svahn.

Delar av landslaget, sprintåkarna, åkte till Kanada tidigare i veckan. I Quebec ska sprinttävlingarna köras i helgen som kommer. Det blir också de sista tävlingarna som körs i världscupen då avslutningen i Canmore nu är inställd.

Igår kom första vändningen när förbundet bestämde sig för att inte skicka distansåkarna till Kanada och USA, där världscupen också skulle ha körts.

Corona och idrott

Nu tar man till ytterligare åtgärder och skickar hem de landslagsåkare och ledare som är på plats i Quebec.

– Med den osäkerhet som råder vad gäller inställda flyg och reseförbud vill vi inte riskera att våra åkare inte kan ta sig hem från Kanada efter helgen. Därför har vi beslutat att de åker hem redan idag, säger längdchef Daniel Fåhraeus i ett pressmeddelande.

Linn Svahn leder sprintcupen på 509 poäng, Jonna Sundling ligger tvåa på 486. Trean Anamarija Lampic har 472 kan om hon åker bra gå om Svahn och ta hand om totalsegern.

Linn Svahn: ”Får bryta ihop”

De två sprintarna i Quebec ger 50 poäng vardera till vinnaren.

– Vi har haft möte här på morgonen och vi har prioriterat hälsan och följt de restriktioner vi fått hemifrån. Sen går det sportliga lite i andrahand, sen är det otroligt tråkigt att vi inte kan köra tävlingarna. Någonstans är det en speciell situation, säger tränaren Stefan Thomson till SVT Sport.

– Rent teoretiskt är det ju så att Linn kan bli av med totalsegern. Absolut är vi medvetna om det.

Via förbundet säger Linn Svahn:

– Jag kom ju hit förberedd för att fightas in i det sista för sprintbucklan och ville verkligen ta hem den. Oavsett hur utfallet blir i sprintcupen känns det inte som ett värdigt slut. Det känns lite tufft. Man får bryta ihop några dagar och sen får man kolla på det med realistiska ögon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet