Björgen ser fram emot nya dueller mellan Karlsson och Johaug. Foto: Bildbyrån.

Björgen: ”Såg snabbt att Frida Karlsson är orädd”

Uppdaterad
Publicerad

Skidsäsongen närmar sig med nya dueller mellan Frida Karlsson och Therese Johaug.

Norska legendaren Marit Björgen ser stora likheter mellan de nordiska stjärnorna:

– De vill båda upp och fram på ett spännande sätt, säger hon.

Skidnorge ser fram emot Toppidrettsveckan som på torsdag inleds med ett rullskidlopp i Hitra över 55 kilometer. Långloppssatsande Marit Bjørgen, 41, möter bland annat svenska stjärnan Frida Karlsson.

För Marit Björgen är det ett glatt återseende från fjolårets inspelning av tv-programmet ”Sverige mot Norge”:

– Då lärde jag känna Frida Karlsson litegrann, berättar Marit Björgen för TT.

Bjørgen jämför Karlsson med sin vän och träningskompis Therese Johaug:

– Jag såg snabbt att Frida Karlsson är orädd. Där liknar hon och Therese Johaug varandra som typer. Båda vill upp och fram.

”Pressar sig själva”

Marit Björgen skulle inte bli förvånad om Johaug, 33, och Karlsson, 22, möts i tuffa dueller om OS-gulden i Peking i vinter. Tidernas bästa skidåkare konstaterar att det handlar om två vinnare – även om norskan har i särklass störst meriter än så länge.

– Som privatpersoner kan de vara olika, men som idrottare med en stor vilja att träna och sedan pressa sig själva. Det ska bli intressant att följa dem.

Nu laddar Marit Björgen för säsongens första tävling som för henne blir ett bra avstamp i sin långloppssatsning. Förutom Frida Karlsson kommer hon bland annat också möta svenska långloppsspecialisten Lina Korsgren, som i vintras vann långloppscupen.

Fruktar Korsgren

– Ärligt talat fruktar jag Lina Korsgren mer än Frida Karlsson, säger Marit Björgen, som precis kommit hem från en semester med familjen med mindre träning.

– Därför ser jag mig som en outsider. Dessutom har jag inte tävlat på rullskidor på många år, säger Björgen.

”Inte rädd”

Men hon är inte rädd för någon olycka, trots att det är gemensam start och att Frida Karlssons deltagande i loppet för två år sedan slutade med en krasch i ett staket sedan hennes rullskidor gått sönder. Samtidigt har skidskytten Tarjei Bös dubbelfall i en skidskyttetävling på rullskidor i Tyskland i helgen blivit en snackis i Norge.

– Jag är inte rädd. Har inte ramlat någon gång allvarligt i min karriär. Men bank i bordet (peppar, peppar)…, säger Marit Björgen och skrattar.

KLIPP: Korsgren: ”Har goda chanser att slå henne” (17 aug 2021)

Fakta: Toppidrettsveckan

Toppidrettsveckan i Hitra/Aure/Knyken blir en bra värdemätare för flera elitskidåkare. Det är både långa och korta lopp på rullskidor. Långloppslagen Lager 157 och Team Ramudden finns på plats.

De flesta svenska åkarna ställer upp i långloppet och i någon av klasserna backloppen.

Programmet:

Torsdag 19 augusti: 55 kilometer, damer och herrar gemensam start.

Fredag 20 augusti: Backlopp 3 kilometer. Flera olika klasser beroende på fristil eller stakning.

Fredag 20 augusti: Sprint i Aure.

Lördag 21 augusti: Skiathlon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.