Maja Dahlqvist och Stina Nilsson firade stora framgångar förra säsongen. Foto: Bildbyrån

Bonussystemet ändras efter Maja Dahlqvists succé

Uppdaterad
Publicerad
Maja Dahlqvist fick ingen bonus av Svenska skidförbundet förra säsongen trots stor succé i världscupen.
Därför införs nu ett nytt bonussystem, skriver Expressen.
– Många tyckte det var orättvist, säger Teodor Peterson till tidningen.

Det svenska längdlandslaget tog förra säsongen 37 pallplatser i världscupen och en kollektiv bonus på 100 000 kronor betalades därmed ut, eftersom målet på 30 pallplatser infriats.

Maja Dahlqvist var en av dem som bidrog till bonusen med sju pallplatser, men hon fick inte ta del av kakan. Anledningen var att hon tillhörde B-landslaget.

Svenskan fick till slut betalt för sin framgång då en sponsor gick in och betalade 20 000 kronor per pallplats, men kritiken mot bonussystemet var stor.

”De har velat ha förändringar”

Därför slopar nu förbundet den kollektiva bonusen inför kommande säsong, och åkarna som tar en pallplats premieras individuellt oavsett vilket landslag de tillhör, skriver Expressen.

– Ja, det stämmer. Jag har haft samtal med Teodor Peterson och Evelina Settlin som är åkarrepresentanter, men har också pratat med övriga i laget. De har velat ha till de här förändringarna, säger förbundsdirektören Ola Strömberg till tidningen.

Tedor Peterson välkomnar förändringen.

– Den gemensamma bonusen har orsakat en del missnöje och vi har velat ändra på den nu. Men det handlade inte bara om just Maja Dahlqvist, utan mer om vetskapen för åkarna utanför A-landslaget att de inte skulle få någon bonus om de skulle lyckas ta en pallplats, säger han till Expressen.

– Vi var många i A-landslaget också som tyckte att det var orättvist. Och då är det bättre att ha ett upplägg där den här situationen inte uppstår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer