Foto: Bildbyrån

Covid i OS-truppen – skidåkare testad positiv

Uppdaterad
Publicerad

Covid har nu även drabbat den svenska OS-truppen en vecka före invigningen. Det är talangen Leo Johanson som har testat positiv vid ankomst till Kina.

”Ett tråkigt besked för Leo och för truppen. Men inga andra i längdlandslaget testade positivt vid ankomst”, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Leo Johanssons covidstatus påverkar hela den svenska OS-truppen, men framförallt skidåkarna Calle Halfvarsson och Marcus Grate, som enligt OS-reglementet kommer att klassas som ”nära kontakter”, men får ändå tävla vidare, enligt SOK:

”Marcus och Calle kommer att kunna träna och tävla som vanligt under OS. Vi följer Playbook och ser till att de som klassas som nära kontakter följer ett särskilt protokoll”, säger Peter Reinebo i ett skriftligt uttalande.

OS i Peking 2022

Lämnat sex (!) negativa PCR-test

Leo Johansson testade positivt för covid-19 inför träningslägret i Italien för två veckor sedan och skötte därför sin egen uppladdning på hemmaplan i Sverige utan kontakt med det övriga längdlandslaget, uppger Sveriges olympiska kommitté, SOK i ett pressmeddelande.

Han lämnade sex negativa PCR-test innan avresan till Kina. Men när Leo anlände till Peking under fredagen testade han åter positivt. Hans status konfirmerades via ett andra test under lördagen.

Inte smittsam

”Vårt medicinska team har gjort bedömningen att hans positiva tester är ett resultat av hans tidigare smitta. Vi bedömer att han i dagsläget inte är smittsam”, säger Peter Reinebo.

”Leo kan återvända från sin karantän när han lämnat två negativa test med 24 timmars mellanrum”

OS i Peking invigs den 4 februari och skidtävlingarna börjar en dag senare.

Norge har också drabbats av covidfall inför OS. Heidi Weng, Anne Kjersti Kalvå och Simen Hegstad Krüger har alla testats positivt i veckan och skapat stor oro i världens bästa längdlandslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet