Sundling knäckte Kalla i spurtduell

Publicerad

IFK Umeå tog sitt andra raka SM-guld i damstafetten.
Jonna Sundling knäckte Charlotte Kalla på upploppet i en rafflande avslutning.
– Jag har nog aldrig varit så stum i armar och ben, men jag orkade hela vägen in i mål, säger Sundling till SVT Sport.

Det var Åsarna IK, segrarna på herrsidan, som öppnade starkast även i damernas stafett. Vid den första växlingen lämnade Emma Wikén över i knapp ledning före Ulricehamn och Piteå.

En fin andrasträcka av Linn Sömskar gjorde att IFK Umeå klättrade från femte till första plats. Jonna Sundling fick då gå ut på sista sträckan med Piteås Charlotte Kalla jagande i ryggen.

Med en dryg kilometer kvar hade Kalla gått upp som etta och var den som drog. I banans tyngsta parti, ”EKG-backen”, försökte storstjärnan att rycka ifrån Sundling, som dock lyckades hänga på.

– Jag hade önskat att kunna trycka på ytterligare, men den dagen hade jag inte riktigt i dag, säger Kalla till SVT Sport.

Här spurtar Sundling förbi Kalla.

Landslagsåkarna var sida vid sida på upploppet och det var Sundling som hade mest krafter kvar.

– Allt kan hända på ett upplopp, men jag vet att Jonna är riktigt stark. Hon använde stakåkning långt upp i backarna. Längre än vad jag gjorde, säger Kalla.

Kalla efter guldmissen: ”Ville trycka på ytterligare”

IFK Umeå vann för andra året i rad, med precis samma lag som i fjol, och Piteå blev tvåa. Anna Dyvik ordnade ett brons åt IFK Mora, som var nästan två minuter bakom Umeå.

– Fantastiskt starkt av Jonna Sundling. Att hon orkar gå med Charlotte Kalla i fem kilometer är väldigt imponerande. Hon stärker sina aktier för att åka sprintstafetten på VM. Hon visar att hon har uthålligheten som krävs, säger SVT:s expert Mathias Fredriksson.

Sundling själv fick slita för att orka hänga på Kalla i sista backen.

– Jag var jättetrött. Jag har nog aldrig varit så stum i armar och ben. Men jag orkade hela vägen in och det är jag väldigt glad för, säger hon.

– Efter första varvet var jag trött. Då ville jag bara hänga med Charlotte och sedan försöka spurta om det.

Elina Rönnlund, Linn Sömskar och Jonna Sundling, IFK Umeå, efter damernas stafett över 3x5km. Foto: Bildbyrån

RESULTAT

Visa

Damernas stafett, 3x5 kilometer

1. IFK Umeå lag 1, 44.11,7

2. Piteå Elit SK lag 1, (+0,6)

3. IFK Mora SK lag 1, (+1.49,8)

4. Falun Borlänge SK, (+2.49,1)

5. Piteå SK Elit lag 2, (+2.56,5)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SM-veckan i Sundsvall

Mer i ämnet