Det blev en norsk trippel i Åre – Jonna Sundling slutade fyra. Foto: Bildbyrån

Johaug överlägsen i omdiskuterade sprinten

Uppdaterad
Publicerad

Det var inget snack om saken, Therese Johaug vann den omdiskuterade sprinten i Åre, som avgjorde i slalombacken där allt handlande om att vara starkast i stigningen.

– Det var en galen tävling. Jag älskar när det går uppför och för mig betyder den här segern väldigt mycket, säger Johaug.

Therse Johaug, Heidi Wenig och Astrid Jacobsen tog de tre färmsta placeringarna i det nya sprintformatet som avgjordes i slalombacken i Åre. Johaug lade sig långt bak i fältet och låg på en sistaplats när stigningen började. Då plockade hon fram sina starkaste egenskaper och spurtade om klungan i uppförsbacken.

Jonna Sundling blev bästa svenska på en fjärde plats och Linn Svahn slutade på sjätteplats, eventuellt slutkörd efter semifinalen när hon körde upp sig och vann sitt heat. Trots det kliver Svahn upp som ledare i sprintcupen.

– Vi försökte ta starten och gå tillsammans och hålla undan norskorna. Men det gick inte som vi tänkt och norskorna drog iväg i en väldig fart, säger Sundling till SVT Sport.

”Kan inte kallas för en sprint”

Therese Johaug var överlägsen i kvalet under förmiddagen och visade varför hon är världens bästa skidåkare. Segern var hennes första i ett sprintsammanhang och hon får dra av 60 sekunder i totalen av Ski Touren, som forsätter på torsdag.

– Detta kan inte riktigt kallas för en sprint, men jag är väldigt glad och har jobbat hårt för det, säger Johaug.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.