Johaug slipper operation

Uppdaterad
Publicerad

Andra handbensbrottet på en dryg månad gör att Therese Johaug får köra alternativ träning i några veckor. – Det går bra, men det är så klart en situation som jag inte önskar, säger 27-åringen till NRK.

Efter fallet under en joggingtur i italienska Livigno i fredags åkte Therese Johaug raka vägen hem till Oslo. Det var andra gången i sommar som längdstjärnan föll olyckligt under träning och bröt ett ben i handen. Denna gång i högra, i juli i den vänstra.

Johaug medger att de senaste dagarna efter hemkomsten varit tunga.

Vinterstudion

– Det är väldigt irriterande. Förra gången kunda jag snabbt släppa tanken på skadan och vända allt till något positiv. Den här gången har jag haft några extra dagar på mig att tänka. Men skadan ska göra mig ännu starkare inför vintern, säger Johaug bestämt till NRK.

Alternativ träning

27-åringen slipper operation, men hon behöver göra stora förändringar i träningsupplägget närmaste veckorna.

– Det kommer gå bra, men det är så klart inte en situation som jag inte önskar. Nu måste jag gå med gips i tre till fyra veckor, och jag kommer inte kunna använda dubbla stavar på rullskidor under tre veckor.

Minskad dos rullskidträning – men det finns värre saker med skadan.

– Det som blir mest komplicerat är att träna styrka med överkroppen. Jag har prioriterat den träningen mycket på sistone, och kommer inte att kunna köra den fullt ut nu, säger Johaug.

Efter skadan – fortsatte löpturen

Fallet i Livigno inträffade under en joggingtur med resten av landslaget i de italienska Dolomiterna. Johaug hade sällskap av Niklas Dyrhaug när incidenten inträffade en halvtimme in på den tre timmar långa turen.

– Jag och Niklas tog fel väg och kom in på en annan stig. Det var högt gräs och plötsligt kom ett hål i marken, som jag inte såg. Jag föll och tog emot mig med rak arm. Eftersom jag bröt ett ben i den andra handen i somras, hade jag all kraft på höger sida.

Trots att hon visste att något var fel valde Johaug att fortsätta träningspasset.

– Det var samma känsla som tidigare i somras. Jag tänkte att det här är bara en stukning. Jag hade inte ont och man vill alltid tro det bästa. Det var bara att köra, försöka pressa på och sedan åka och röntga handen, säger Johaug med ett snett leende. 

Inte orolig inför vinter

Även om hon kommer behöva träna alternativt i några veckor, tror hon inte att skadan kommer påverka säsongsuppladdningen.

– Jag har aldrig haft några långvariga avbräck för sjukdom eller skador tidigare i karriären. Det hade kunnat vara allvarligare. Det här kommer att läka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet