Diggins: ”För första gången såg vi ingen riktig snö utanför banan”

Publicerad

Amerikanska längdskidstjärnan Jessica Diggins tycker sig se hur klimatförändringarna har påverkat världscuporterna runt om i Europa. Nu försöker hon skapa medvetenhet kring det hon kallar ”galet” och ”läskigt”.
– Vi var precis i Finland och för första gången såg vi ingen riktigt snö utanför banan. Det är chockerande, vi är riktigt långt norrut, säger Diggins till SVT Sport.

Jessica Diggins debuterade i världscupen 2011. På meritlistan finns bland annat fem världscupsegrar, ett VM-guld i teamsprint och ett OS-guld i samma distans från Pyeongchang 2018.

Under de sju år som Diggins tillbringat på tävlingsplatser runt om i Europa tycker hon att klimatet har förändrats.

– Ja, vi var precis i Finland och för första gången såg vi ingen riktigt snö utanför banan. Det är chockerande, vi är riktigt långt norrut.

– Jag är ingen expert. Men det är tufft när man ser det uppenbara: Det fanns snö där under många, många år – nu finns det inte. Det är rätt uppenbart.

För Jessica Diggins är det viktigt att ta ett personligt ansvar för miljön. Hon källsorterar och försöker samarbeta med företag som är så miljövänliga som möjligt. Men hon försöker också uppmärksamma andra på klimatförändringarna.

”Finns alltid kritiker”

– Som idrottare har vi en väldigt stark röst, vi har en stor plattform. Om man verkligen bryr sig om något behöver man inte vara en forskare för att skapa medvetenhet och leda folk till experterna, säger hon.

– Det här är ett problem och jag bryr mig verkligen om det, jag vill se lösningar och att man jobbar för positiv förändning. Inte bara att man pekar finger och skyller på andra orsaker.

När du pratar om sådana här frågor, på din Instagram till exempel, vilka reaktioner får du?

– Mest positiva. Några tycker att jag borde sluta åka skidor eftersom jag måste flyga hit. Världscupen borde läggas ned och folk borde sluta åka skidor helt. Det är en stor bredd på responsen, men man kan inte göra alla nöjda. Det lärde jag mig tidigt som idrottare. Det finns alltid kritiker som tycker att man inte borde prata om vissa saker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer