Det blir mer åkning för Linn Svahn och de andra svenskorna på hemmaplan. Foto: Bildbyrån.

Falun arrangerar extra världscuplopp

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att Falun kommer att arrangera ytterligare ett världscuplopp i längdskidor den 29 januari.

Därmed har Internationella skidförbundet (Fis) fått sin önskan uppfylld att skapa ett svenskt block för att minska åkarnas resor.

– Vi fick frågan av Fis om vi kunde tänka oss att arrangera en tredje tävlingsdag i världscupen. Efter flera dagars förhandlingar och diskussioner, med bland annat partners, har vi tackat ja till erbjudandet, säger Ulrika Back Eriksson, vd för Svenska skidspelen AB, till TT.

Enligt vad TT erfar är bakgrunden att Fis nu arbetar hårt för att genomföra en så säker längdvärldscup som möjligt under coronapandemin. Just nu finns det exempelvis ingen arrangör för världscupavslutningen, som var tänk att avgöras utanför Peking i Kina.

Falun och Ulricehamn

På grund av pandemin har Fis bland annat önskat skapa ett större svenskt block för att åkarna inte ska behöva resa så mycket. Därför fick Svenska skidförbundet och arrangören Svenska skidspelen frågan om de kunde arrangera ytterligare en tävling fredagen den 29 januari utöver de redan bestämda datumen 30–31 januari.

Nu har Falun tackat ja, vilket innebär att det första svenskstoppet blir i Falun följt av Ulricehamn helgen därpå, 6–7 februari.

Nu återstår att bestämma exakt vilka lopp som ska avgöras i Falun. I dagsläget är det klart med en sprint samt två distanslopp för både damer och herrar, men det är inte avgjort vilka dagar de ska arrangeras.

Tufft ekonomiskt

Detta blir en utmaning för Falun som inte kommer att ta emot publik och som har betydligt svårare att skaffa sponsorer i pandemitider.

– Vi har en extrem tuff säsong finansiellt. Men vi har byggt och planerat arenan för två dagar, då kan det bli en uppsida som minskar de ekonomiska riskerna med ytterligare en tävlingsdag, även om prognosen är ett minusresultat. Det bidrog till att vi tackade ja, säger Ulrika Back Eriksson.

Falun ska söka skid-VM 2027. Bidrog också den kandidaturen till beslutet?

– Beslutet av Falu kommun och Svenska skidförbundet att söka ett nytt skid-VM har inte påverkat beslutet att arrangera ytterligare en tävlingsdag. Det gynnar Svenska skidspelen AB att vi arrangerar extratävlingen på fredagen. Vi ska vara en världscuparrangör att lita på, säger Ulrika Back Eriksson.

KLIPP: Ebba Andersson: ”Frida skulle inte få en enda sekund” (19 december 2020)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.