Maja Dahlqvist och Therese Johaug. Foto: Bildbyrån

Fis: ”De tar inte ansvar gentemot de andra lagen”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige, Norge och Finland har alla valt att avstå världscupen före jul.

Nu svarar Internationella skidförbundet Fis på nationernas avhopp.

– Vi behöver solidaritet. Landslagen tar inte ansvar gentemot de andra lagen, säger Jürg Capol, marknadsdirektör på det internationella skidförbundet Fis, till SVT Sport.

Norge var först med att meddela att man avstår världscuptävlingarna som återstår innan jul. I dag valde Sverige och Finland att gå samma väg.

Det betyder att tre nationer står över tävlingarna i Davos och Dresden.

Corona och idrott

– Självklart får alla nationer fatta egna beslut. Problemet är inte att de inte kan ta sig till tävlingarna, utan de har själva valt att inte åka dit, säger Jürg Capol, marknadsdirektör på det internationella skidförbundet Fis, till SVT Sport.

– Om jag är glad eller inte spelar ingen större roll. Det är ett medicinskt beslut som säger åt dem att inte åka. Om det är ett korrekt beslut eller inte tänker jag inte kommentera.

”Får inte ihop det här beslutet”

Capol är besviken över att nationerna inte medverkar.

– Vi behöver solidaritet. Om det inte ges så kommer det att bli svårt att hitta arrangörer i framtiden.

Vem ska visa solidaritet?

– Landslagen. Jag menar, man reste till Finland men nu tar några enstaka individer det här beslutet. De tar inte ansvar för ekonomin, de tar inte ansvar gentemot de andra landslagen. De gör det förstås av medicinska orsaker, men i Norge tävlade man till exempel i Beitostölen en vecka innan världscupen utan att testa överhuvudtaget.

– Jag får inte ihop varför de tar det här beslutet. Var det dåligt i Ruka? Det kan jag inte säga, för jag var inte där. Men om så är fallet så kan man inte veta att det är så på nästa ställe. Jag kan inte argumentera mot en medicinsk person. Jag kan bara vädja till solidaritet gentemot de andra förbunden.

Han berättar att arrangörerna drabbas hårdast av avhoppen.

– De som skadas mest av det här är arrangörerna som har lagt ner massa pengar på det här. Nu går de miste om pengar för marknadsföring och media. Det innebär konkurs.

Tävlingarna blir av trots avhoppen

Capol tycker att det är konstigt att fler länder skickar idrottare på andra vintersportarrangemang. Han tar Norge som ett konkret exempel.

– Norge skickar personer till skidskyttet, nordisk kombination, alpint, snowboard och freestyle. Jag förstår inte vad som är skillnaden? Jag hade förstått om Norge sagt att de lägger ner hela säsongen för vinteridrotterna för att smittorisken är för stor. Men att bara ett landslag gör så här, det ger mig en dålig känsla.

Trots avhoppen kommer tävlingarna att genomföras. Enligt Fis regelverk måste sju av de tio främsta tävlingsnationerna delta för att en tävling ska hålla världscupstatus – men det gäller inte i det här fallet.

– Om du kan ta dig till tävlingen men väljer att inte göra det så gäller inte regeln, säger Capol.

KLIPP: Landslagsläkaren: ”Individer kan få väldigt allvarliga konsekvenser” (2 december 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet