Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frida Karlsson gick på knock – se svenska stjärnans superryck i klippet Foto: Bildbyrån

Frida Karlssons superryck gav etappseger – och jätteledning i Tour de Ski

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson satte in ett jätteryck och knäckte Krista Pärmäkoski på det sista varvet och tog hem etappsegern i 20 km fritt jaktstart i Tour de Ski i Oberstdorf.

– Jag hade krafter kvar på slutet. Jag ville aldrig släppa in dem, var lite kris när de kom ikapp, men kände att jag behövde vila i rygg och hittade ny energi. Pärmäkoski såg fräsch ut men jag bestämde mig för att knäcka henne och den nöten på något sätt, säger Karlsson till SVT Sport.

Karlsson kommer att ha 1,5 minuters ledning totalt efter fyra av sju etapper. I dagens lopp var hon 14 sekunder före Pärmäkoski i mål efter en taktiskt fulländad insats.

Tour de Ski

– Hon ska hyllas i dag för att ha varit smart och är väldigt stark i slutet. Vi stod i backen när hon ryckte, säger landslagschefen Anders Byström.

Det blev ett helt annat scenario än i herrloppet där en klunga på bortåt 30 man åkte ihop på slutet.

Räknade fel på varven

På det fjärde varvet (av sex) var det panik bland de svenska ledarna eftersom Karlsson inte visste vilket varv hon var på.

– Vilket varv är jag på? skrek jag till ledarna, säger Karlsson efteråt men kunde reda ut förvirringen och sätta in rycket på rätt ställe.

Hon känner sig nöjd med den stora totalledningen, 1.28 till Tiril Udnes Weng.

– Men jag kan inte göra så mycket mer än att ta det lopp för lopp, säger Karlsson.

Karlsson, som gick ut först, hade bestämt sig för att köra på i ett hårt kontrollerat tempo för att inte bjuda trion Krista Pärmäskoski, Anne Kjersti Kalvå och Tiril Udnes Weng, som gick ut 16-20 sekunder efter i starten, på något.

En kvartett efter 6,6 km

Efter 6,6 km var dock Karlsson ifattåkt och täten en kvartett. Efter elva kilometer fick Kalvå, som fått släppa lucka flera gånger, släppa definitivt och det var tre kvar i täten. Strax efteråt var det världscupledande Udnes Wengs tur att ge sig. 

Dagens starttider byggde på gårdagens resultat i det klassiska loppet över 10 km med individuell start – och inte på totalställningen.

Resultat dagens lopp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet