Guldhoppen om smittrisken: ”Nojig och inte trygg”

Uppdaterad
Publicerad

En knapp månad före OS-invigningen berättar skidlandslagets två största guldhopp om påfrestande isolering och fruktan att bli smittad av coronaviruset.

– Jag har ”karantänat” mig rejält de sista veckorna, säger Maja Dahlqvist.

– Klart man är nojig och känner sig inte trygg direkt, tillägger Jonna Sundling.

Sprintstjärnorna träffar knappt någon människa utanför skidspåret.

– Jag träffade mamma, pappa och brorsan på julafton, men sedan har jag inte sett en människa sedan tävlingarna i Dresden (18–19 december), säger Dahlqvist.

OS i Peking 2022

Under jul och nyår har jag i princip varit ensam, bortsett från julafton, säger Sundling.

Tränaren sjuk

För Dahlqvist blev det extra jobbigt när hennes tränare Johan Norrby Granath insjuknade i covid-19 under mellandagarna.

– Då kände jag att det fanns nära runt omkring mig. De hade egentligen inga symptom när de testade positivt. Men då kände kan att jag inte skulle träffa någon, oavsett vad, berättar Maja Dahlqvist och utvecklar sin oro att bli sjuk.

– Jag är mest allmänt rädd för att bli sjuk. Får jag covid blir det nog mest som en vanlig förkylning och det är inget jag vill ha nu. Därför har jag ”karantänat” mig rejält sista veckorna.

Matinköp – en risk

TT: Är det inte mentalt jobbigt att leva helt ensam?

– Jag träffar folk när jag tränar – utomhus, svarar Maja Dahlqvist och berättar att matinköpen är en risksituation:

– Jag har varit på Ica på tider när det är lite folk och med mask. Även om man karantänat så måste man handla mat. Men det är värt allt detta om man får vara frisk till OS.

”Man är nojig”

Jonna Sundling vittnar också om en extra oro:

– Det är klart man är nojig. Man är alltid orolig över att bli sjuk, men nu är det lite extra. Jag har varit väldigt, väldigt försiktig.

Landslagsläkaren Jan Wall har kunnat konstatera hur OS-åkarna har skapat distansförhållanden till sina sambos och partners:

– De som lever tillsammans med dessa aktiva är medvetna om att det är OS vart fjärde år och då vill man inte sätta käppar i hjulet för sina partner, säger Jan Wall.

KLIPP: Här tar Sundling säsongens första seger (7 januari)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet