Halfvarsson om kollapsen: ”Det smäller bara till”

Uppdaterad
Publicerad

Calle Halfvarsson var på väg mot en kanonsträcka för Sverige på stafetten.

Då kollapsade han med knappt fyra kilometer till mål och tappade mycket tid.

– Det smäller bara till och på ett par sekunder går jag från pigg till raka motsatsen, säger han till SVT Sport.

Oskar Svensson såg till att Sverige växlade som femma efter den första sträckans 10 kilometer på herrarnas stafett, sex sekunder från täten. Calle Halfvarsson tog över och öste på direkt.

Innan lagen var ute ur stadion var svensken ikapp täten och gick själv upp i ledning.

Han höll sin position i ungefär sex kilometer, sen kom kollapsen.

På fyra kilometers åkning tappade han meter för meter och när han växlade över till Jens Burman på tredjesträckan hade Sverige 27 sekunder upp till ledartrion Finland, Norge och Ryssland.

– Jag ville komma ikapp tidigt och ha ryggar att gå på. Jag tyckte det var kontrollerat och inte så där jättefort. Sen gick jag upp och försökte få igång det, men när Niskanen sen gick upp så stumnade jag i långbacken. Det smäller bara till och på ett par sekunder går jag från pigg till raka motsatsen. Det är svårt, men bara att försöka kriga, säger Halfvarsson till SVT Sport.

Med facit i hand skulle du gjort något annorlunda?

– Jag tyckte jag kände mig pigg och trodde inte jag skulle få den där smällen i långbacken.

Sverige slutade sedan femma i stafetten.

Nu avbryter Halfvarsson VM och avstår därmed femmilen på söndag.

Det här föret passar mig inte. Och uppenbarligen vägrar de att salta på det här stället och det verkar inte vara någon annan nation än Sverige som är intresserade av salta. Synd att de inte saltar när det blir bättre spår, säger han till Expressen om orsaken till varför han avstår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.