Här överraskas Linn Svahn – får äntligen ta emot sprintkulan

Uppdaterad
Publicerad

Linn Svahn vann sensationellt sprintcupen förra säsongen – men fick aldrig ta emot beviset på bedriften: Kristallkulan.

Men igår överraskades hon av sina lagkamrater.

– Nästa år kanske vi ska ha lite fler, tänker jag. Riktiga medaljer – alltså VM-medaljer, säger Svahn med kulan i famnen.

Längdskidåkaren Linn Svahn, 20, slog igenom med dunder och brak förra säsongen. Hon vann sprinten i Davos i december – hennes andra världscuptävling i karriären.

20-åringen följde upp skrällsegern med ytterligare två individuella vinster och en tredjeplats.

När säsongen sedan skulle avslutas i Kanada ledde Svahn sprintcupen och hade chans att ta hem den. Men på grund av coronautbrottet ställdes tävlingarna in – och Svahn vann utan att behöva tävla något mer.

– Det känns som att jag är en värdig vinnare, men det är inte på ett värdigt sätt som jag vunnit, som det blev nu, sa hon då till SVT Sport.

Vinnaren av de individuella cuperna i längdskidåkning belönas i vanliga fall med en medalj och en kristallkula. Men eftersom de avslutande tävlingarna ställdes in blev det aldrig någon prisutdelning.

Svahn fick därför vänta på kulan – som nu har den hittat fram hela vägen från Kanada till Trollhättan.

Igår kväll överraskades Svahn och Jonna Sundling, som blev tvåa i sprintcupen, av sina lagkamrater.

– Jag längtade efter den väldigt mycket i början men nu hade jag nästan glömt bort att den fanns för nu har man ju siktat in sig på nya mål. Men det känns bra att hålla i den nu, säger Svahn enligt skidförbundets pressmeddelande.

Längdlandslaget är just nu på plats i Trollhättan för rullskidtävlingen Alliansloppet, som sänds i SVT.

Så sänder SVT från Allliansloppet

Torsdag 14.55, SVT1 och SVT Play: 10 och 15 km

Fredag 15:50, SVT1 och SVT Play: Sprint och SM i rullskidskytte

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.