Foto: TT/SVT

Ingen fraktur för Jonna Sundling

Uppdaterad
Publicerad

Efter kraschen i sprinten i Gällivare kommer lugnande besked: Jonna Sundling har ingen fraktur i handen.

– Första röntgen visar ingen fraktur så det är ju bra. Men hon är gipsad och vi fortsätter utreda vidare, säger landslagsläkaren Jan Wall till SVT Sport.

Jonna Sundling var en av favoriterna inför Sverigepremiären i Gällivare. Men premiären blev till en mardröm.

I början av den femte kvartsfinalen föll Sundling i en kurva och skadade handen. Svenskan fullföljde trots detta lopp trots skadan.

– Hoppas det inte är något som gått sönder, det vore katastrof för det svenska sprintlandslaget, sa SVT Sports expert Anders Blomquist under dagens sändning.

Direkt efter loppet fördes hon akut till sjukhus för röntgen.

– Första röntgen visar ingen fraktur så det är ju bra. Men hon är gipsad och vi fortsätter utreda vidare, säger landslagsläkaren Jan Wall till SVT Sport.

Oklart när hon är tillbaka

Det är världscuppremiär i Ruka nästa vecka men varken Wall eller tränaren Stefan Thomson vill säga något om när Sundling kan tänkas vara tillbaka.

– Det är jättesvårt att säga. Nu får vi se hur det förlöper de första dygnen om det behövs någon ytterligare utredning eller så. I dagsläget är det svårt att säga någonting, säger Thomson till SVT Sport.

”Gipsat i smärtstillande syfte”

Trots att första röntgen inte visade någon fraktur har läkarna valt att gipsa handen.

– Vi kommer fortsätta hålla kontakten och ta ställning när vi vet mer. Hon hade ganska ont och då kan man gipsa i ett smärtstillande syfte så att det blir stabilt runt tummen, säger Wall.

Stefan Thomson har träffat Sundling under fredagskvällen.

– Hon är vid ganska gott mod. Jag var hos henne nyligen och hon mår bra. Det gick jättefort och hon sa att hon inte hann tänka någonting så låg hon på backen. På bilderna ser det ut som att det är en isfläck där som hon halkar på.

Vad säger hon om smärtan?

– Det gör ju ont, hon har slagit i handen så smärta har hon. Om det är för att hon är blåslagen.. Sannolikt är det ju så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.