Anna Dyvik vann premiären i Gällivare Foto: Bildbyrån

Anna Dyvik vann premiären i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Anna Dyvik har valt att stå utanför landslaget och göra en egen satsning inför den här säsongen.

Då inledde hon med att vinna premiären i Gällivare.

– Jätteskönt att få det här kvittot i dag, säger Anna Dyvik till SVT Sport.

Det blev en händelserik premiär i Gällivare för de svenska längddamerna. Först skadade Jonna Sundling handen efter ett fall i kvartsfinalen och sedan krokade Maja Dahlqvist och Moa Lundgren i varandra i semfinalen.

Det resulterade i att Dahlqvist blev diskad och att Lundgren kom sist i semfinalen.

I stjärnornas frånvaro vann Anna Dyvik sprintfinalen efter en tuff spurtuppgörelse på upploppet mot Johanna Hagström. Där var Dyvik den starkare och vann en sekund före Hagström.

– Jag tänkte bara att jag ska ta henne. Inte en jäkla chans i världen att hon skulle ta sig förbi, säger Anna Dyvik till SVT Sport.

Hagström: ”Tar det på OS”

Dyvik och Hagström fick en stor lucka till övriga åkare efter drygt två minuters åkning och var de enda som slogs om segern.

– Jag är förbannad, jag vill inte bli tvåa. Men det tar vi på OS, skrattar Hagström efter loppet.

Dyvik vann på tiden 3.01,7.

– Så jäkla skönt. Det var jättekul att tävla i dag. Jag hade ingen plan utan brukar gå på feeling men jag hade väl tänkt ligga lite längre bak i början men jag kände mig pigg och jag hade så snabba skidor att jag hade svårt att låta bli att kliva förbi nedför, säger Dyvik.

Blomquist vill se Dyvik i världscupen

Tidigare i år valde Dyvik att stå utanför landslaget och i stället satsa på egen hand mot OS 2022.

– Det har känts bra hela sommaren och hösten men eftersom jag kört ett eget upplägg har jag känt lite oro för om jag gör rätt. Även om känslan varit att kroppen svarar bra så har jag inte kunnat jämföra med de andra. Så det var skönt att få det här kvittot här i dag.

Efter segern tycker SVT Sports expert Anders Blomquist att Dyvik ska ha en plats i truppen till kommande världscuptävlingar.

– Jag kan inte se att hon inte ska få åka världscup nu, säger han.

Resultat damernas sprintfinal

1) Anna Dyvik 3.01,7

2) Johanna Hagström +1,0

3) Linn Sömskar +5,4

4) Nadine Nadine Fändrich +6,6

5) Jenny Solin +7,8

6) Alicia Persson +10,5

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.