Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ivan Jakimusjkin: ”Bara en demonstration i hyckleri” Foto: Bildbyrån/SVT

Ivan Jakimusjkins utspel om avstängningen: ”Hyckleri”

Uppdaterad
Publicerad

Ryske längdstjärnan Ivan Jakimusjkin känner till varför Ryssland är avstängt från internationella tävlingar.

Men köper inte det.

– För mig är allt bara en demonstration i hyckleri och diskriminering från de som fattar besluten, säger han till SVT Sport.

Ivan Jakimusjkin tog silver på femmilen på OS i Peking. Sedan tävlade han inte mycket mer under förra säsongen, i mars stängde Internationella Skidförbundet av alla ryska och belarusiska åkare efter invasionen av Ukraina.

Jakimusjkin sade tidigare till SVT Sport att känner till det han kallar för “den officiella” anledningen till att han och hans landsmän är avstängda.

Idrott och politik

Kan du ändå förstå varför ni är avstängda?

– Ja, det tror jag att jag kan, men problemet är att vår förståelse och förståelsen bland de flesta människor i väst skiljer sig mycket åt, säger han till SVT Sport.

Men han köper inte avstängningen.

– Jag kan inte hålla med om det här, även om allt som händer naturligtvis är en stor tragedi, säger han.

Han fortsätter:

– Det är inte klart vilka kriterier som bestämmer hur nära idrotten i landet är kopplad till staten och ansvarar för dess politik? Varför kan jag inte minnas en enda liknande dom, även om det alltid finns konflikter mellan olika länder i världen?

”Hyckleri och diskriminering”

Grannlandet Belarus, med ledaren Lukasjenko, gav stöd för invasionen och landets idrottare också är avstängda.

– Varför har idrottarna i Belarus stängts av, det är viktigt att komma ihåg det, även fast deras land inte är direkt involverat i konflikten, förmodligen är mer än hälften av länderna i Europa involverade i den.

– För mig är allt bara en demonstration i hyckleri och diskriminering från de som fattar besluten. Idrotten måste förenas, annars borde VM och världscupen heta något annat, säger Jakimusjkin avslutande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet