Ebba Andersson. Foto: Bildbyrån

Ebba Anderssons oro inför hemmatävlingen: ”Kanske får dra en nödlösning”

Uppdaterad
Publicerad

Världscuptävlingarna i Ulricehamn för två år sen blev en stor publiksuccé. Nu räknar arrangören med ännu mer folk på Lassalyckan: Närmare 50 000 biljetter är sålda. Ebba Andersson hoppas att publiken ska hjälpa åkarna längs banan – men samtidigt kan det bli lätt att tappa fokus.

– Jag kanske får dra en nödlösning och ha på mig hörlurar under uppvärmingen, säger 21-åringen.

– Jag tror att det är svårt att föreställa sig hur mycket publik det faktiskt är. Det blir intressant att se vad som väntar oss därute. Jag hoppas att det ska vara lika stort publikstöd som det brukar vara när vi tävlar på hemmaplan, jag tror verkligen att vi kommer att behöva det, det blir ett tufft lopp, säger Ebba Andersson till SVT Sport.

”Kanske får dra en nödlösning”

Men Andersson menar också att en euforisk hemmapublik kan ställa till det – den kan faktiskt störa, särskilt innan loppet.

– Jag kanske får dra en nödlösning och ha på mig hörlurar under uppvärmingen, säger Andersson, som inte var med i Ulricehamn för två år sedan.

– Trots att det är så mycket folk som står runt spåret måste man ändå försöka ha fokus på det man ska göra där och då.

Charlotte Kalla var med när världscupen för första gången kördes i Ulricehamn för två år sedan. Då blev hon trea i fristilsloppet.

Publiken gjorde vågen innan loppet

– Jag pratade min vallare, jag frågade honom vad han hade för minnen för två år sen. När jag fick plocka fram mina var det att publiken gjorde vågen när man skulle till skidtesterna. Då kände man ”usch, nu måste jag ta några djupa andetag, det är fortfarande 1,5 timme innan jag ska ut i spåret. Jag kan inte ödsla för mycket kraft”.

Hur gör man för att försöka skärma av publiken när man måste skärma av?

– Jag är nog ganska bra att gå in i min bubbla, men det var ganska lätt att hamna lite utanför. För mig är det skönt att veta att jag har mina rutiner att falla tillbaka på.

Landslagschef Rikard Grip tycker att Sverige är ett föredöme när det kommer till att arrangera världscuptävlingar och skidlopp, det märktes inte minst i Ulricehamn 2017.

– Jag minns stämingen som var i fjol, jag längtar till att få gå ut och coacha våra aktiva, säger Grip.

Grip: ”Viktigt gå in i sin bubbla”

Kan det finnas någon fara i att det blir för högt publiktryck innan start?

– Det kan det, men jag tror framför allt att man kan bli för ivrig i inledning av en tävling. Att man faktiskt gör sitt lopp och inte drivs med av det fantastiska trycket som är. Det fantastiska trycket ska kanske hjälpa en de sistas tre kilometerna inte stjälpa en de första tre, vilket det skulle kunna göra. Det är viktigt att gå in sin bubbla och hålla sig till sin gameplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.