Helene Marie Fossesholm (till höger) fick snacka med Therese Johaug efter loppet. Under loppet åkte de bara ihop under 50 sekunder. Foto: Bildbyrån

Johaug avgjorde skiathlonen efter 50 sekunder

Uppdaterad
Publicerad

Att Therese Johaug skulle vinna norska mästerskapen i skiathlon över 15 km var väntat. Däremot är norrmännen överraskade att skiddrottningen gjorde segerrycket redan efter 50 sekunders åkning.

Enligt statistik som norska Dagbladet studerat har Johaug aldrig tidigare avgjort ett lopp med gemensam start så tidigt.

– Det var en mycket bra dag. Jag känner att jag är på rätt väg med tanke på Falun (världscup 30 och 31 januari) och VM. Jag hade bestämt mig för att jag ville köra mitt eget lopp idag och kände att jag gjorde det bra, säger Johaug till Dagbladet.

Heidi Weng slutade tvåa, 1.07 efter, och junioren Helene Marie Fossesholm trea, 1.23 efter. Så har det sett ut i norska distanstoppen hela den här pandemisäsongen.

Weng tog det medvetet lugnt i början

Det var tydligt att Weng saknade sällskap av bland andra Frida Karlsson och Ebba Andersson som kunnat utmana Johaug tidigare. Även om hon inte nämnde svenskorna vid namn.

– Jag hade bestämt mig för att ha en lite lugnare öppning. Jag ville köra mitt eget lopp från början. Jag vet hur Therese öppnar ändå, men det blir ett annat upplägg på VM. Där kommer det att finns fler som kan hjälpa till att dra. Då skulle jag inte ha hamnat ensam, säger Weng.

KLIPP: Här utmanar Björgen Johaug i gymmet (16 dec 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här utmanar Björgen Johaug i gymmet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer