Therese Johaug tror att Frida Karlsson vinner världscuppremiären. Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Johaug inför världscuppremiären: ”Frida vinner i Kuusamo”

Uppdaterad
Publicerad

Det är mindre än en månad kvar till världscuppremiären i Ruka (Kuusamo) och Therese Johaug väljer att lyfta över favoritskapet på Frida Karlsson som vann det senaste loppet i Holmenkollen.

– Frida Karlsson vinner i Kuusamo, säger Johaug.

Fredagen den 27 november inleds världscupsäsongen i Ruka med en klassisk sprint, följt av ett individuellt lopp över 10 km klassiskt på lördagen och en avslutande jaktstart över 10 km i fristil på söndagen, vilket är en så kallad minitour där alla resultat räknas.

Förra året vann Therese Johaug med 1.11 före Heidi Weng. Frida Karlsson slutade åtta, 1.54 efter den suveräna norska och fick sedan pausa säsongen i två månader efter hälsoproblem med näringsbrist. Frida Karlsson gjorde en stark avslutning av säsongen och besegrade Therese Johaug i en spurtuppgörelse i Holmenkolllens tremil, den sista tävling som kunde avgöras innan coronapandemin stoppade säsongen i förtid i mitten av mars.

Corona och idrott

Inför den kommande säsongen väljer 32-åriga Johaug att lyfta upp de Sollefteåbördiga Frida Karlsson, 21, och Ebba Andersson, 23 som sina främsta rivaler.

”Frida och Ebba tar stora steg”

– Personer som Frida och Ebba är i en ålder när de tar stora steg. De är unga och tar större steg än mig som har passerat 30. Jag tar bara små steg varje år. Det är en stor skillnad, säger Johaug till norska Dagbladet.

VM i tyska Oberstdorf 22 februari till 7 mars blir det stora målet nästa säsong.

– Jag vill kämpa om guldmedaljerna i VM. Det blir en stenhård konkurrens. De svenska åkarna blir tuffa att slå. Nu får jag passa på att lägga över lite press på Frida. I fjol fick jag kritik för att jag var för snäll mot dem och tog hand om dem. Därför säger jag nu: Frida vinner i Kuusamo, säger 32-åringen med ett leende.

Johaug ser inget slutdatum för sin karriär men tror inte att hon fortsätter över hemma-VM i Trondheim 2025.

– Herregud, det är lång tid kvar till dit. Det är fem år kvar och då är jag nästan 40. Jag tvivlar på att jag kommer till start, funderar Johaug.

ARKIV: Frida Karlsson spurtar ner Johaug i Holmenkollen (7 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet