Johaug överlägsen i norska längdpremiären

Uppdaterad
Publicerad

I norska Beitostölen gjorde Therese Johaug som hon brukar: gick ut i ett ursinnigt tempo som höll hela vägen. Norska stjärnan vann det klassiska loppet 10 kilometer med över en minut ner till Heidi Weng på andraplatsen.

– Hon är i en klass för sig, säger NRK:s expert Torgeir Björn.

Redan efter 5 kilometer hade Johaug en 33-sekundersledning till tvåan Heidi Weng. I mål var avståndet nästan fördubblat. Den suveräna norskan vann en minut och tre sekunder före sin landsmaninna.

– Jag fick goda svar från kroppen. Det är alltid skönt att få en bra inledning på säsongen, säger Johaug till NRK efteråt.

31-åringen visade därmed att superformen från fjolåret håller i sig. Johaug tog tre VM-guld i Seefeld och vann alla distanslopp i världscupen förutom världscupavslutningen i Kanada som dominerades av Stina Nilsson.

– Hon är väl även världens bästa skidåkare, även om Frida Karlsson slog Charlotte Kalla i Gällivare, kommenterar NRK:s expert Torgeir Björn.

”Nya Marit Björgen” på tredjeplatsen

På tredjeplatsen slutade unga skidtalangen Helene Marie Fossesholm, 1.13,0 efter Therese Johaug. 18-åringen har lyfts fram som ett stort framtidsnamn i Norge och blivit omtalad som ”nya Marit Björgen”.

På plats i Beitostölen fanns också flera internationella skidåkare, där USA:s största längdstjärna Jessica Diggins var den som utmärkte sig allra mest med en fjärdeplats, 1.35,07 efter Johaug.

Den norska längdstjärnan Ingvild Flugstad Östberg missade säsongsöppningen på grund av hälsoproblem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.