Johaugs fina gest – väntade in sämsta åkaren

Uppdaterad
Publicerad

Dinigeer Yilamujiang kom tvärsist i tremilen på OS.

Direkt efter målgång möttes hon av segraren Therese Johaug.

– Det gav mig styrka, säger kinesiskan till NRK.

På söndagen avslutades OS. Bland annat med tremilen för damer. Norska stjärnan Therese Johaug vann guldet i överlägsen stil.

Sedan väntade hon in loppets sämsta åkare, Dinigeer Yilamujiang från Kina. Hon gick i mål drygt 25 minuter efter Johaug och kom klart sist. Väl i mål väntade alltså norskan.

OS i Peking 2022

”Jag sa tusen tack”

Yilamujiang fick en kram och ett par väl valda ord.

– Hon sa att jag är stark och att det är bra att fullfölja loppet. Jag sa tusen tack och att hon också är väldigt stark. Hon är ju en superkvinna, säger Yilamujiang, som tände OS-elden, till NRK.

Till VG säger Johaug följande om situationen:

– Jag vet hur mycket de har jobbat, offrat och lagt ner. De har bott i Norge i många år och har knappt sett familjen någonting. De åkte inte skidor för fem år sedan. Jag sa till henne att jag är imponerad över att hon slutförde loppet. Det var några som bröt och några som blev varvade, hon ska vara stolt över att ha kommit i mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet