Johaugs varning till Kläbo: ”De yngre vet inte hur det var”. Foto: Bildbyrån

Johaugs passning till Kläbo: ”De yngre vet inte hur det var”

Publicerad

Den största norska längdskidåkaren på herrsidan, Johannes Höslfot Kläbo, är i tvist med det norska förbundet.
För det får han både positiva och negativa reaktioner från sina landslagskollegor.
– Jag tror på ett sätt att vi äldre vet hur det var förut, medan de yngre inte vet hur det var, säger Therese Johaug till NRK.

Johannes Hösflot Kläbo är i en pågende tvist men det norska skidförbundet och han har inte skrivit under det avtal som krävs av alla landslagsåkare.

Deadline för Kläbo skulle varit för tio dagar sedan.

Tvisten handlar om marknadsrättigheter, däribland sociala medier, och hur mycket åkarna kan vara privata och hur mycket de är norska landslagsåkare.

22-åriga Kläbos tvist splittrar de andra norska åkarna. Therese Johaug tycker det är viktigt att ta upp hur förhållandena såg ut förr och hur mycket bättre de blivit.

– De första åren i laget hade vi inte i närhet av det som vi har idag ekonomiskt. Jag tror på ett sätt att vi äldre vet hur det var förut, medan de yngre inte vet hur det var, säger 30-åriga Johaug till NRK.

Weng enig med Kläbo

– Inte heller vet de hur det var för Marit (Björgen) när hon var bäst för tio år sedan, och vilka premisser hon hade då i förhållande till de som är nu. Det är ganska mycket bättre nu, fortsätter hon.

– Jag vet inte hur det var för tio år sedan, så det är det svårt att uttala sig om. Det kan jag inte säga så mycket om. Men det finns är ingen tvivel om att vi alla vill trivas i landslaget, svarar Kläbo.

Enligt NRK påpekar dock Johaug att hon har respekt för att Kläbo för en grundlig diskussion med förbundet.

Jag har själv engagerat mig. Och då har det verkligen bränt under fötterna, säger Johaug. Jag känner både med Johannes och med förbundet. Jag tar ingens parti.

Heidi Weng säger så här i debatten.

– Ett vanligt jobb har man inte 24/7, så på ett sätt är jag enig i det. Jag ska inte klaga, vi har det ju bra, men lite enig i det är jag, säger Weng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer