Helene Marie Fosseshom vann sitt första NM-guld. Foto: TT

Junioren Fossesholm tog första guldet i Johaugs frånvaro

Uppdaterad
Publicerad

19-åriga Helene Marie Fossesholm vann norska mästerskapen över 10 km fritt i Trondheim. Hon passade på att ta sitt första NM-guld när Therese Johaug valde att avstå distansen.

– När mina kompisar festade tränade jag, säger Fossesholm om uppladdningen som gav det första guldet.

Fossesholm åkte stort och lugnt och drev på i sin ensamhet där hon tog rygg efter rygg.

– Det var ett väldigt bra lopp och kroppen kändes väldigt bra. Jag klarade av att jobba över krönen och ligga i ända till målet även om jag blev sliten. Man kan inte begära mer än så, säger Fossesholm som tränade väldigt bra i december när det norska laget stannade hemma från världscupen.

– När mina kompisar festade tränade jag och ägnade mig åt studierna. Det blir ju lite socialt även för mig när vi har samlingar, säger Fossesholm om sitt livsval till NRK.

OS-mästaren Haga blev tvåa

Den regerande OS-mästaren på distansen, Ragnhild Haga, åkte in som tvåa på behörigt avstånd i loppet där det var individuell start. Den senare startande Haga var 31 sekunder efter Fossesholm.

– Även om det är svårt att värdera kan det här vara säsongens bästa lopp av Fossesholm, säger NRK:s expert Fredrik Aukland och tror att loppet kunde ha gett Frida Karlsson och Ebba Andersson problem.

Kathrine Harsem följde upp silvret bakom Johaug på 5 km klassiskt i går, var 16 sekunder efter, och knep bronset. Í dag var hon 47 sekunder efter Fossesholm.

Norge har haft tuffa mästerskap på Granåsen i Trondheim och i dag var fjärde raka dagen som man hade tävlingar. Till helgen gör det norska laget, dock utan Johannes Hösflot Kläbo, comeback i världscupen när Lahtis har tävlingar.

Vass avslutning gav Röthe guldet

Sjur Röthe vann herrarnas 15 km fristil. Efter en vass avslutning passerade han den dubble OS-mästaren Simen Hegstad Krüger och vann med 3,5 sekunder.

– Det var tufft hela vägen och jag hade drömt om att genomföra loppet som jag gjorde, säger Röthe som hade Hegstad Krüger en minut bakom sig i spåret.

– Det är irriterande att han gång på gång har så starka avslutningar. Det går till slut inte att stå emot men det var ett bra lopp som kunde ha räckt till guld, säger Hegstad Krüger.

KLIPP: Här utmanar Björgen Johaug i gymmet (16 dec 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.