Charlotte Kalla under torsdagens stafett. Foto: Bildbyrån

Kalla avbryter SM – väljer att fokusera på VM

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla har inte stått att känna igen den senaste tiden. Nu väljer hon att hoppa av söndagens SM-lopp över 15 km klassiskt.
– Tävlingarna har inte gett svaren som vi hoppats på, säger Kallas tränare Magnus Ingesson till SVT Sport.

Charlotte Kalla har inte visat någon gryende VM-form de senaste veckorna, snarare tvärtom. Svenskan slutade först på en 13:e plats i världscuploppet över 10 km i Ulricehamn i lördags, hennes sämsta insats på tre år.

Inte heller under SM-veckan har Kalla varit på topp.

I det klassiska 10-kilometersloppet i onsdags utklassades hon av Ebba Andersson som var över minuten före Kalla som kom tvåa. Och i torsdagens stafett spurtades hon ner av Jonna Sundling.

Kalla ställde dessutom upp i stafetten i Ulricehamn, och har nu i samråd med sin tränare Magnus Ingesson beslutat sig för att avstå söndagens 15 km klassiskt.

– Jag kommer istället att varva ner några dagar och köra lättare träning för att samla energi och vara utvilad när jag reser till Seiser Alm på onsdag för VM-uppladdning på hög höjd. Jag gläder mig stort till lägret och hoppas att de sista veckorna in mot VM i Seefeld 19/2-3/3 gör susen för min kropp och formutveckling, säger Charlotte Kalla i ett pressmeddelande.

”Inte som vi hoppats på”

När SVT Sport når Magnus Ingesson fastslår han att Kalla är frisk, men att resultaten inte gått som förväntat på sistone.

– Egentligen har inte tävlingarna gett svaren som vi hade hoppats på. Då är det bättre att hon hämtar hem det här och laddar för VM.

Ni behövde ändra upplägg för henne med tanke på senaste tidens resultat?

– Vi får inget tryck i åkningen. Då blir det kontraproduktivt att tävla.

Vad vill ni se i Seiser Alm?

– Det blir lugnare träning. Inte så hårda pass utan få tillbaka kroppen till ett plus. Hon åker inte dåligt tekniskt, men hon får inte ut 100 procent av kroppen. Hon är en kraftåkare, det måste vi tillbaka till.

Johaug rådde att hoppa av

Någon fara för VM i Seefeld, som startar om knappt tre veckor, är det inte enligt Ingesson.

– Nej, det tycker jag inte. Det är flera veckor kvar. Vi måste bara vända upp det här till något positivt. Det finns inga garantier. Men jag känner ingen oro, avslutar Ingesson.

Kallas form har även diskuterats i Norge, där Therese Johaug i går kom med råd till sin svenska konkurrent.

– Jag hade kanske inte åkt fler lopp men det är jag det. Jag tror att jag bara hade rest hem och tagit det lugnt och återhämtat mig, sa Johaug till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer