Johannes Hösflot Kläbo, till vänster, var först i mål. Här i kamp med Alexander Bolsjunov som fick staven knäckt på upploppet. Loppets vinnare blev Emil Iversen längst bak i bild. Foto: TT

Kläbo tappade VM-guldet efter dramat – nu ändrar Fis reglerna

Uppdaterad
Publicerad

Johannes Hösflot Kläbo fråntogs VM-guldet efter regelbrottet.

Nu ändrar Fis reglerna och låter Kläbo tycka till.

– Det här är bra för skidåkarna, säger Kläbo till NRK.

Skid-VM 2021 fick som bekant en dramatisk slutscen. Alexander Bolsjunov gick en våldsam kamp med fyra norrmän om guldet. In på upploppet försökte Bolsjunov stänga Johannes Hösflot Kläbo, ryssens stav knäcktes – och norrmannen stormade mot guldet. En stund efter målgång diskades Kläbo och guldet gick till Emil Iversen.

Nu väljer Internationella skidförbundet, Fis, att skriva om reglerna. Flera skidåkare har fått lämna sina synpunkter i möten med förbundet. Kläbo är en av dem.

– Jag tycker att det här är positivt. Vi som idrottsutövare har också krav på rättssäkerhet. Det här är bra för skidåkarna. Det är viktigt att regelverket är i fas med utvecklingen och de situationer som kan uppstå, säger Kläbo till NRK.

Kläbo vill dock inte berätta vad han har sagt till Fis.

– Jag vill inte gå in i detalj i min kritik. Från mitt synhåll har jag sett vissa svagheter som jag har kommunicerat till Fis, berättar Kläbo.

Tittar på alternativa lösningar

Längdkommiténs ordförande Vegard Ulvang har lett regelutvecklingen för Fis.

– Vi har fått höra att ordvalet i regelverket kan missförstås. Det måste kunna förstås både av jurister och icke-jurister. Det gäller till exempel definitionen av ”obstruktion”, säger Ulvang.

Ulvang bekräftar för NRK att Fis har diskuterat situationen mellan Kläbo och Bolsjunov under femmilen.

– Frågan är om det finns alternativa lösningar. Det har varit en intressant och nyttig frågeställning för många.

Fis planerar att implementera regeländringarna till hösten.

– Regelverket finputsas på kongressen vartannat år. Och det utformas i stort sett av skidintresserade, inte av jurister, säger Ulvang.

KLIPP: Se rafflande spurtdramat i femmilen (7 mars 2021)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.