Frida Karlsson: ”Det är ingen som nöjer sig med en andraplats” Foto: Bildbyrån

Klart: Tour de Ski genomförs som planerat

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Norge lyckades inte påverka Fis.

Tour de Ski genomförs som förväntat.

– Det var väntat, säger landslagschefen Anders Byström till SVT Sport.

Sverige, Norge och Finland ville se ändringar när det gäller Tour de Ski:s upplägg. De ville att touren skulle avgöras i ett land, på max en eller två orter, för att dra ner på resandet.

Men så blir inte fallet.

I dag har Fis meddelat de olika landslagen att tävlingsorterna blir som planerat.

– Jag läste att de skickade ut att det var klara för att köra. Sen ska det klubbas i morgon på Fis-mötet. Det var väntat. Jag har sagt tidigare att jag inte trodde att det skulle bli någon ändring utifrån de önskemålen som vi har haft. Vi måste göra en utvärdering och se om vi kan åka utifrån det här läget, säger landslagschefen Anders Byström till SVT Sport.

– Resorna är en stor risk. Att flytta hela cirkusen, från ett land till ett annat är inte optimalt. Vi visste att det skulle bli svårt att ändra.

”För tidigt att säga”

Betyder det att det lutar åt ett nej till Tour de Ski?

– Det lutar ingenstans. Det är för tidigt att säga något om det nu. Vi får göra en utvärdering – är det värt det eller inte?

Hur länge kan ni vänta?

– Egentligen kan man vänta hela vägen fram till avresedag, men vi vill ta beslut tidigare än så.

Startar i Val Müstair

Tour de Ski ska enligt planen inledas i Val Müstair, Schweiz, på nyårsdagen. Sedan fortsätter det i Italien – först i Toblach och sedan Val di Fiemme. Där avslutas Tour de Ski med klättringen uppför Alpe Cermis den 10 januari.

– Det blir intressant att se vad Sverige beslutar sig för. De fick ju inte som de önskade (färre antal orter, reds anm), säger SVT:s expert Johanna Ojala.

– Det kändes ändå ganska givet att Tour de Ski skulle gå enligt ursprungsplan, det är svårt att ändra ett redan förberett upplägg. Man ändrar inte arrangörsort och funktionärsstab på så kort tid.

Experten förklarar: Varför har inte Fis skapat en skidbubbla?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.