Den klassiska masstarten i Tour de Ski har tidigare varit tuff för de svenska åkarna. Foto: TT Nyhetsbyrån

Klassisk masstart i Val di Fiemme – en svensk mardrömsetapp

Uppdaterad
Publicerad

I vanliga fall har dagens klassiska masstart varit den nästsista etappen på Tour de Ski. Och just på den har svenska seger- och pallförhoppningar gått i kras flera gånger.

Tour de Ski går vidare idag med 10 respektive 15 kilometer klassisk masstart i Val di Fiemme och nytt för i år är att det inte är den sista sträckan innan klättringen uppför Alpe Cermis. Det väntar en sprint imorgon lördag, men det är på dagens etapp som svenskar har haft det tufft genom åren.

Inför masstarten den 9 januari 2010 låg Marcus Hellner tvåa i Tour de Ski, men tappade tätkontakten då han ”bara” blev elva över 20 kilometer.

Tour de Ski

Det året slutade Hellner till slut fyra i touren, något som kunde ha varit klart bättre om den klassiska masstarten hade gått bättre.

Året efter låg Hellner igen tvåa inför motsvarande sträcka medan Charlotte Kalla var fyra. Den här gången var det en vallamiss som förstörde svenskarnas pallchanser.

– Det är bedrövligt. Det går inte för henne att klara det, det finns inga möjligheter. 30 sekunder ska man kanske kunna tappa på tio kilometer men hon gör det på en och en halv kilometers utförsåkning, det är sorgligt, sade SVT Sports expert Anders Blomquist.

Hellner kom i mål som 23:a och tappade alla möjligheter till en framskjuten placering.

– Det känns jävligt att en av de gånger jag hade behövt det mest finns det inte där. Det här var tungt efter att ha gjort sex bra lopp och så skiter det sig, sade han.

2013 var olyckan framme för Charlotte Kalla igen. Då, precis som idag, var det 10 kilometer klassisk masstart. Hon rasade från andra till femte plats i totalen.

– Där försvann chansen till en topplacering i totalen. Jag vet inte vad som hände, sade hon.

2015 var det Emma Wikén som hade den främsta chansen av damerna, men på den klassiska masstarten ville det sig inte. Hon kom 21:a och passerade mixed zone i tårar.

– Vi har misslyckats i dag, inte bara på en grej. De halkar efter. En del har hyfsad placering, men det är för dåligt, sade dåvarande vallachef Urban Nilsson till SVT Sport.

En rad av misslyckanden på just dagens etapp alltså, men det är värt att komma ihåg att vi faktiskt har haft fyra svenska pallplaceringar i Tour de Ski genom åren. Charlotte Kalla vann 2008, Marcus Hellner blev tvåa 2012, Calle Halfvarsson trea 2015 och Stina Nilsson skrällde med en tredjeplats 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet