Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Landslaget har anpassat sig efter Anna Dyvik: ”Varit mer flexibla”

Uppdaterad
Publicerad

Anna Dyvik har valt att återvända till landslaget – men för sprintspecialisten har det varit viktigt med ett individanpassat upplägg. Nu upplever hon att landslaget varit mer flexibelt än tidigare.

– Det här är det första lägret som jag är med på till hundra procent, säger Dyvik till SVT Sport.

Det svenska längdlandslaget befinner sig just nu i italienska Toblach och för ett par dagar sedan var de i den kommande VM-orten Planica. Det är det första försäsongslägret där Anna Dyvik valt att vara med under alla dagar.

– Jag har kortat ned de tidigare lägren lite grann. Det här är det första lägret som jag är med på till hundra procent, säger 27-åringen till SVT Sport.

– Men jag vill ju vara med på alla läger fullt ut egentligen, men det är inte optimalt för mig energimässigt. Sedan kände jag mig väldigt redo för det här lägret – och det är ju väldigt fint här nere också och det hjälper ju. Det var skönt att byta plats också, först var vi i Planica och nu Toblach. Då händer det lite mer, att man inte är på samma hotellrum, tränar, äter, sover och blir seg, fortsätter hon.

”De har varit mer flexibla”

När Dyvik, som gjorde en egen satsning mot OS, återvände till landslaget i maj ville hon se en utvecklingen i landslagets upplägg för att det skulle passa henne bättre. Nu upplever hon att ledningen tagit till sig hennes önskemål.

– Jag har ju fått anpassa lite grann hur många dagar jag är med på varje läger. De har varit mer flexibla och jag har fått anpassa träningen lite grann och varit med på de viktiga passen. Jag tycker det har varit bra.

Hade man inte kunnat göra så tidigare år också när du var med i landslaget, att vara med lite kortare på vissa läger, eller fick man inte det tidigare?

– Jag vet inte. Vi har inte pratat om det förut, sedan vill man väl att alla ska vilja vara med i landslagsverksamheten så mycket som möjligt, antar jag. Men man måste ju också individanpassa så att det passar alla. 

VM-banan passar Dyvik

Precis som för övriga längdskidåkare är Dyviks stora mål den här vintern VM i februari. Under dagarna i Planica fick svenskarna chansen att spana in de kommande VM-banorna.

– Jag har ju tävlat där förut också, så jag har bra koll på sprintbanan. Jag gjorde ju ett av mina bättre lopp där, jag gillar verkligen den banan, säger Dyvik som blev femma i sprinten i Planica 2018 – hennes näst bästa placering i världscupen.

Hur är den banan, hur passar den dig? 

– Det är typ lite svåra utförsbackar, mycket stor diagonal vilket passar mig väldigt bra. Sedan är det ett lite trixigt och snabbt upplopp, det passar jättebra.

KLIPP: Anna Dyvik om sin ”popcornhjärna” (14:e januari 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.