Johan Sares ger sin syn på Tour de Ski-avhoppen. Foto: Bildbyrån

Längdchefen om Tour de Ski-avhoppen: ”Kommer aldrig kunna tvinga”

Publicerad

Det stora samtalsämnet kring Tour de Ski var inte att Ingvild Flugstad Östberg och Johannes Kläbo vann totalen. Istället handlar det om de som inte var där. Efter 109 avhopp och flertalet stjärnor känner sig längdschefen Johan Sares bakbunden.
– Jag och vi får alltid försvara oss varför de bästa eller vissa inte är med, säger han till SVT Sport.

Charlotte Kalla och Ebba Andersson var två längdstjärnor som inte ens kom till start i Tour de Ski, samtidigt som Stina Nilsson, Ida Ingemarsdotter och 107 åkare till (damer och herrar) valde att hoppa av under tourens gång.

Kritiska röster har höjts. Bland annat var norrmannen Martin Johnsrud Sundby en av de högljuddaste.

Skidförbundets längdchef Johan Sares menar att det är svårt att tvinga åkare att ställa upp.

– Det är tråkigt att våra bästa åkare inte är med, när det är en period där väldigt många tittar på skidor. Det känns lite som en återkommande fråga, varje år under Tour de Ski, hur vi ska förändra för att få fler att åka. FIS höjer röster om att vi skulle behöva tvinga våra åkare. Men det ser jag som väldigt, väldigt svårt att tvinga skidåkare att åka. Det skulle vara svårt. Exempelvis tvinga Kalla. Det blir orättvist mot Johaug. Det skulle kännas konstigt och orättvist, säger han till SVT Sport.

”Viktig fråga”

Har Tour de Ski spelat ut sin roll i dagens stöpning?

– Framgången med Tour de Ski är att det ligger där folk är lediga och när de bästa åker så är tittarsiffrorna i nivå med mästerskap. Nu ligger det väldigt fokuserat kring nyår. Man behöver se på om det går att ha det runt jul och hur många dagar man ska tävla. Jag ser det här som en möjlighet. Som det är nu så är det inte optimalt.

Går det att få fram att ni tillsammans med tex. norska förbundet får till ett ”tvång” för skidåkarna att delta i Tour de Ski?

– Det här är en viktig fråga. Vi måste prata ihop oss (över förbunden) för att se till en lösning för detta. Detta är ju en återkommande fråga. Jag och vi får alltid försvara oss varför de bästa eller vissa inte är med.

Bryr ni er om de åker eller inte?

– Vi är inte inne och petar i det. Skulle man titta över detta gemensamt mellan nationerna så är det lättare att trycka på att det är viktigt att alla deltar. Tvinga någon kommer vi aldrig kunna göra. Dock kan vi samla kraft för att få fler att ställa upp. Det blir konstigt att Sverige kommer med sina bästa, men inte Norge tex. Det blir konstigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer