Dahlqvist om vinsten i sprintcupen: ”Fick poppa en skumpa”

Uppdaterad
Publicerad

Världscupsäsongen i längdskidor avslutades i förtid.

Då kunde Maja Dahlqvist som tredje svenska genom tiderna fira segern i sprintcupen. Samtidigt utkämpade hon en tuff mental kamp – då var det just tanken på sprintcupen som motiverade henne.

– Efter OS kraschade jag rätt rejält, säger hon till SVT Sport.

Det blev ingen världscupavslutning i ryska Tiumen. I stället avslutas världscupen med tävlingarna i Falun i helgen, något som innebär att Maja Dahlqvist säkrat segern i sprintcupen, efter sin fjärdeplats i Drammen.

– Vinna sprintcupen är en stor grej och det är jag superglad att jag kan göra nu, säger hon till SVT Sport.

Hur gick det till när du fick reda på det?

– Jag visste ju inte riktigt om det skulle bli en till tävling eller inte. Jag hörde bara att det började plinga massa i telefonen och bara ”men asså vänta, kan folk sluta gratulera mig till den här cupen för jag är inte klar än”. Men sedan gick jag in och läste och insåg att jag vunnit. Så då fick jag poppa en skumpa hemma tillsammans med Kevin (Bolger), det var skönt att det var klart, säger Dahlqvist.

”Varit över förväntan”

Dahlqvist är tredje svenska att vinna sprintcupen. De som har gjort det tidigare är Stina Nilsson och Linn Svahn.

– Det är stort. Jag trodde att det hade varit fler som gjort det.

Hade du trott att det skulle gå så här bra innan säsongen?

– Nej, hade någon sagt innan säsongen att jag hade vunnit sprintcupen och tagit tre OS-medaljer så hade jag tackat och tagit emot och varit superglad. Det har varit över förväntan, säger 27-åringen.

Mentalt påfrestande säsong

Men skidsäsongen har inte bara varit en dans på rosor.

– Efter OS kraschade jag rätt rejält, jag hade inte kört något innan Lahtis och slappnade av rätt mycket när jag kom hem. Det har varit en mentalt påfrestande säsong och då var det mest sprintcupen jag gick för och var upp och kippade efter luft i Lahtis och i Drammen för att motivera mig till sprintcupen, det var det som drev mig mest, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.