Foto: Bildbyrån

Norska arrangören hotade med att ställa in

Uppdaterad
Publicerad

Arrangören bakom världscuptävlingen i Drammen hotade att ställa in evenemanget i Drammen om ryska åkare bestämde sig för att delta.

Då stöttades Norge av Sverige och sedan ändrade sig Fis och beslutade sig för att porta ryska och belarusiska åkare.

Redan under måndagen var det norska förbundet tydligt med att man inte ville ha ryska eller belarusiska åkare på de kvarvarande världscuptävlingarna i Norge (Drammen och Holmenkollen). Skidförbundets ordförande Erik Röste sa under tisdagen att man hade hoppats på en lösning från Fis.

– Men nu kan skidförbundet (norska) inte vänta längre. Därför har skidstyrelsen i dag beslutat och meddelat Fis att ryska och belarusiska deltagare inte får starta i Norge, säger Röste i ett pressmeddelande.

Senare under tisdagen meddelade det ryska förbundet, som var på plats i Norge, att man lämnar landet.

Landslagstränaren Yuri Borodavko har bekräftat för den norska tidningen Nettavisen att världscupsäsongen är över för ryssarna.

”Allt annat vore sensationellt”

Det svenska skidförbundet stöttade Norges val tidigare i dag.

– Vi förväntar oss ett beslut från det internationella förbundet i dag. En tävling med ryssar i Drammen kommer inte att bli av. Allt annat vore sensationellt, sade Svenska skidförbundets ordförande Karin Mattsson till SVT Sport.

”Hade möten i går”

Arrangören bakom evenemanget i Drammen, klubben Konnerud IL, hotade med att ställa in tävlingarna ifall ryska åkare valde att delta.

– Vi hade möten både i går och i dag där vi beslutade att dra oss tillbaka från all inblandning, frivilliga förberedelser för torsdagen och det faktiska genomförandet om inte de ryska åkarna stängs ute, sade Kristin Örmen Johnsen, ordförande i Konnerud IL, till NRK.

Senare under tisdagen hade Fis inget annat val än att ändra sig i beslutet – och de förbjuder nu ryska och belarusiska åkare att delta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.