Foto: Bildbyrån

Falla om VM-chanserna: ”Hårdare konkurrens än någonsin tidigare”

Publicerad

Norge kommer till mästerskapet med ett ungt damlag på sprintsidan. Mest erfaren är Maiken Kaspersen Falla, som räknar med riktigt hård konkurrens när VM inleds med sprinten i morgon.

På damsidan består norska sprintlaget av Maiken Caspersen Falla, systrarna Tiril och Lotta Udnes Weng, Mari Eide och Kristine Stavås Skistad.

När laget mötte pressen under onsdagen kom mycket fokus att hamna på regerande mästararinnan Falla, men också den unga supertalangen Skistad, som de stora norska guldfavoriterna.

– Det känns bra att komma till VM. Det är en spänning som byggs upp. Jag vet vad som krävs, säger Maiken Caspersen Falla.

Men hon betonar också att hon upplever konkurrensen hårdare än någonsin tidigare.

– Det startfält vi ser i morgon har fler pallkandidater än på många, många år i ett VM. Det är väldigt svårt att säga hur det kommer gå, säger Falla och tillägger:

– Det är alla svenskorna, Jessica Diggins och såklart de andra tjejerna i norska laget. För att vinna måste du göra allt perfekt imorgon.

Unga supertalangen lyfts fram som medaljhopp

Falla, som inledde säsongen svagt, har visat på en snabbt stigande form de senaste veckorna innan VM. I Lathis för två helger sedan tog Falla sin andra raka seger i världscupen, men hon har också haft problem med en inflammerad fot.

– Jag har fortsatt ta smärtstillande och kunde inte köra fullt ut i Lathis. Men nu känns det 100 procent bra.

Ett intressant namn i Norge är också den upphåsade 20-åriga talangen Kristine Stavås Skistad, som enligt NRK-experten Fredrik Aukland är ett större guldhopp än Falla. Men när Skistad fick frågor om de förväntningar som finns, skruvade hon på sig och svarade kortfattat med ett leende.

– Om allt klaffar tror jag att jag kan bli världsmästare, säger Skistad.

På frågan om hon tror hon kan slå Stina Nilsson svarade Skistad:

– Hon är en stor favorit och mer erfaren än mig, så vi får se hur det går. Men hon kanske är lite rädd för mina avslutningar.

”Måste få till det jag tränat på”

Många journalister frågade också norskorna hur de ser på Stina Nilssons skada.

Journalist på plats: Kan Stina haft fördel av att ha varit skadad?

– Det känns långt att dra det till att det skulle vara en fördel, men man har ju sett det förut att vissa åkare kan lyfta sig efter en skada, svarade Maiken Caspersen Falla.

Och hur ska du slå Stina?

– Få till det jag tränat på. Ha flyt i loppet hela vägen, gå starkt på skidorna och ha en bra dag både i huvud och kropp, säger Falla.

Här är tiderna att ha koll på under torsdagen:

11.30-14.00 SVT1
Sprint i fristil, kval, damer och herrar

14.00-16.30 SVT1
Sprint i fristil, finaler, damer och herrar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer