NRK-experten: Gör Tour de Ski till en VM-distans

Publicerad

Stjärnglansen kring Tour de Ski avtar allt eftersom fler åkare hoppar av touren för att spara på formen inför VM. Ett misstag som kostar sporten, tycker NRK-experten Fredrik Aukland.
– Kanske bör man göra Tour de Ski till en VM-distans, att man får en VM-titel kanske hade gjort att touren hade varit ännu viktigare för alla, säger han till SVT Sport.

Johannes Hösflot Käbo har hittills gjort succé i sin första Tour de Ski, men om han fullföljer touren är fortfarande inte säkert. Morfar Kläbo tror nämligen inte att touren är bra för VM-formen.

Men enligt NRK-experten Fredrik Aukland vore det ett misstag om Kläbo avbröt den prestigefulla tävlingen.

– Han borde helt klart fullfölja. Det är viktigt för sporten att de bästa åkarna fullföljer och ställer upp i touren. Jag tror att han kommer att vara i form i Seefeld oavsett om han fullföljer eller inte, säger Aukland till SVT Sport.

”Väldigt kritisk”

Många toppåkare har valt att stå över Tour de Ski, med hänvisning till kommande VM i Seefeld. Aukland tycker inte att det är en bra ursäkt.

– Det är jag väldigt kritisk till. Vi har sett löpare som presterat bra i touren och sedan även i VM eller OS efter det. Jag menar att alla de bästa åkarna bör ställa upp i Tour de Ski eftersom det är viktigt för sporten.

Men att locka de bästa att delta i touren även under ett VM- eller OS-år har visat sig vara svårt. Aukland tror då på en drastisk åtgärd.

– Kanske bör man göra Tour de Ski till en VM-distans, att man får en VM-titel kanske hade gjort att touren hade varit ännu viktigare för alla, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer