Ojala efter Stina Nilssons skadebesked: ”Största guldchansen borta”

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson missar med stor sannolikhet VM i Seefeld i månadsskiftet februari/mars. Det meddelade landslagsledningen idag.
– Jättetråkigt, säger SVT:s expert Johanna Ojala.

Ingen svensk längdåkare har dominerat en gren som Stina Nilsson i vinter. Men svenskan, som tagit fyra individuella sprintsegrar i vinter, ser ut att få vänta på sitt första VM-guld.

Sett till hela truppen – hur stort medaljhopp är det som eventuellt är borta?

– Det är vårt största guldhopp. Så som Stina har dominerat i sprinten den här säsongen, så kändes det som att det här skulle vara det år som hon skulle ta ett VM-guld.

– Sedan har vi distansåkarna, Ebba Andersson och Charlotte Kalla. Men där har de en väldigt stark motståndare i Terese Johaug, som kommer bli svårslagen.

Stinas avbräck påverkar svenska laget

Om Stina Nilsson missar mästerskapet får det följdeffekter för det svenska laget på flera medaljmöjligheter.

– Genom att hon besitter både sprint- och distanskunskaper så är hon rent medalj- och prestationsmässigt en väldigt viktig del. Hennes kvaliteter är exceptionella.

– Ser man till sprinten har Sverige starka namn som Jonna Sundling och Maja Dahlqvist, som verkligen har visat framfötterna. Sedan får vi se hur Maiken Caspersen Fallas form är under VM. Den verkade senast i Otepää vara på uppåtgående.

Frida Karlsson Ojalas stafettersättare

Ojala lyfter andra som kan kliva in i Stina Nilssons frånvaro. I långa stafetten ser hon en nybliven JVM-mästare kliva in i laget.

– Vi har Ebba Andersson, Charlotte Kalla, och Ida Ingemarsdotter så klart. Jag tror och hoppas jag att vi också har Frida Karlsson som kan kliva in och stärka upp.

Sprinstafetten i VM går i klassisk stil och Ojala ser flera tänkbara namn i Sveriges lag.

– Maja Dahlqvist har visat att hon kan åka även klassisk sprint väldigt bra. Ida Ingemarsdotter är rutinerad och har visat form i världscupen. Jonna Sundling kanske är mer skejtssprintare än en klassisk åkare, men det fixar hon fint ändå.

Öppnar för Hanna Falk

I individuella sprinten har Ojala sett Stina Nilsson, Maja Dahlqvist och Jonna Sundling som givna och hållit Ida Ingemarsdotter som fjärde åkare. Med Stina eventuellt borta från VM öppnar det upp för ytterligare en sprintåkare.

– Det är Hanna Falk som är nästa på tur bland sprintdamerna att få åka den individuella sprinten.

Landslagsledningen ser en liten möjlighet att Stina Nilsson kan åka VM, men säger att hon med stor sannolikhet missar mästerskapet.

– Hoppet är det sista som överger en. Med den minutiösa noggrannhet som Stina bedriver sin träning så kommer hon att bedriva rehab lika seriöst.

– Jag tror hennes tålamod och mentala styrka kan hjälpa henne enormt, säger Ojala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer