Det dröjde flera minuter innan Heidi Weng klarade av att resa sig efter dagens tuffa jaktstart i Toblach. Foto: TT.

Dramat efter målgången: Östberg orolig efter att Weng kollapsat

Uppdaterad
Publicerad

Det utspelade sig stor dramatik efter målgången i Tour de Ski. Heidi Weng gav allt för att ta sig upp på pallen och lyckades få fram en tå och greja tredjeplatsen på 10 km jaktstart. Sedan kollapsade hon.

– Det var hemskt, säger segraren Ingvild Flugstad Östberg som var först fram till sin lagkamrat.

Weng blev liggande i snön länge medan laget firade den helnorska pallen. Ingvild Flugstad Östberg gladde sig åt att vara den första åkaren som besegrade Therese Johaug på distans den här säsongen.

Men glädjekänslorna försvann snabbt och förbyttes i oro när hon såg sin lagkamrat ligga livlös i snön.

Se den jämna spurten – Weng gav allt för tredjeplatsen:

– De första minuterna var jag antagligen för självcentrerad efter det fina loppet. Sedan upptäckte jag att hon inte kunde andas. Det var hemskt, jag har själv varit i en sådan situation. Du blir stressad av det, säger Östberg till NRK. Hon fick hjälp av Therese Johaug i tillsynen av lagkamraten.

”Är du med oss?”

Var du orolig för henne?

– Ja, direkt frågade jag: ”Är du med oss?” på något sätt. Men hon fann sig snabbt och svarade genast. Då kom läkaren, och han har förmodligen mer kunskap om vad han ska göra än jag, säger Östberg.

Weng brukar kunna plocka ut allt och lite till för att nå bra placeringar.

– Jag var helt färdig, helt tom och kunde inte andas. Jag var så slutskörd och jag trodde att jag skulle spy, säger Weng som var glad åt att ha tagit sig upp på pallen.

Välkommen vilodag i morgon

– Jag fick kämpa och gräva djupt i källaren så jag är verkligen supernöjd med dagen, säger totalfyran Weng som gläder sig åt vilodagen under torsdagen.

– Nu ska det bli skönt med en vilodag.

På fredag är det 10 km klassisk masstart i Val di Fiemme som gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.