Landslagsåkaren Viktor Thorn är besviken på hur skidförbundet hanterat situationen med Jonas Peterson. Foto: Bildbyrån

Peterson backas av Thorn: ”Tycker det är dåligt skött”

Uppdaterad
Publicerad

Landslagsåkaren Viktor Thorn är kritisk till hur förbundet hanterat Jonas Petersons anställning.

– Han har i alla fall mitt stöd. Jag tycker det är dåligt skött av förbundet, säger 23-åringen till SVT Sport.

I ett pressmeddelande som gick ut under lördagen berättade Svenska skidförbundet att landslagschefen för skidlandslaget, Jonas Peterson, inte kommer att jobba kvar. Detta blott fyra månader efter att Peterson tillträtt tjänsten.

Viktor Thorn är en av landslagsåkarna som backar Jonas Peterson. För SVT Sport berättar 23-åringen om att åkarna fick informationen via mejl en timme innan pressmeddelandet skickades ut.

– Jag vet inte mycket mer än det som står i media, men det är klart att det är väldigt skumt, säger Thorn till SVT Sport.

Kommer det att påverka er åkare?

– Ja, det är klart att det gör. Det är ju aldrig bra. En organisation ska vara klar i maj och inte i augusti. Men det är som det är. Jag sitter inte i förbundets styrelse så jag kan inte påverka det så mycket, men jag tycker det är dåligt skött av förbundet.

”Rekord i kort anställning”

Thorn säger också att han inte känner till orsakerna till varför Peterson inte får fortsätta, men säger att han och flera andra åkare som han har haft kontakt med känt förtroende för Peterson.

– Det måste vara rekord i kort anställning. Jag tycker att Jonas har varit bra. Han har lyssnat på oss åkare och varit drivande i att utveckla oss och det är ändå vi som ska ha en bra miljö. Jag kan inte se varför det har blivit så här.

I en intervju med SVT Sport berättade Peterson om att han haft samtal med åkare om att optimera prestationsmiljön. De samtalen har givande, tycker Thorn.

– Han har varit förstående och velat utveckla saker. Det är konstigt att det blev så här. Jonas är någon som hade kunnat utveckla förbundet.

”Skapar oro bland åkarna”

Känner du besvikelse gentemot förbundet?

– Framför allt tycker jag att det är dåligt att man tar ett sånt här beslut så nära inpå säsongen. Såna här saker ska vara klart redan i maj. Det har redan varit mycket med nya poster under året och nu kommer ännu en grej. Det ska inte få hända. Det skapar bara oro bland åkarna. Nu får vi göra det bästa av situationen. Sen är det klart att det hade kunnat skötas bättre.

Ersättare för Peterson blir Lars Selin och Karin Ersson.

Hur ser du på att Karin och Lars kommer in?

– Det blir nog bra. De har varit med i förbundet tidigare och vet hur det ser ut, så det kommer att funka bra med dem också. Men det är trist att Jonas slutar.

Här är avhoppen från skidförbundet 2019

29 mars: Efter tio år som landslagschef meddelar Rikard Grip att han avgår.

17 april: Damernas tränare Annika Zell, den enda kvinnliga tränaren i skidlandslaget, lämnar sin post bara ett år efter att hon börjat och motiverar avhoppet med att hon saknat de rätta förutsättningarna och att det då ”inte är roligt”. Förbundet gick senare ut och medgav att det inte blev som de hade hoppats med Zell.

10 maj: Drygt en månad efter att Grip tackat för sig gör längdchefen Johan Sares samma sak. ”Det har varit en helt fantastisk resa med längdlandslaget och skid-Sverige, men nu är det dags att gå vidare”, säger han.

23 maj: I ett pressmeddelande berättar förbundet att vallachefen Urban Nilsson avslutar sitt uppdrag: ”Jobbet som vallachef är något jag brunnit för i många år och det var inte lätt att bestämma sig för att sluta, men nu när jag gjort det känner jag mig nöjd och ser fram emot att fokusera på nya utmaningar”.

24 augusti: SVT Sport får uppgifter om att Jonas Peterson får lämna sitt uppdrag. Mycket riktigt så bekräftas nyheten. ”Vi har helt enkelt landat i att det är bättre att han gör något annat och att vi hittar en annan lösning. Det har inte hänt något dramatiskt”, säger förbundsdirektören och tf längdchefen Ola Strömberg till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.