Petter Northug blir staty i Norge. Foto: NRK/Bildbyrån

Petter Northug blir staty: ”Jag har inte tänkt gå i graven än”

Uppdaterad
Publicerad

Norska skidikonen Petter Northug ska få evigt liv: 34-åringen blir staty.

– Jag har inte tänkt gå i graven än, men ändå sägs det att en stor konstnär har börjat skapa en bronsstaty av mig, skriver Northug på sociala medier.

Han har bland annat 13 VM-guld, två OS-guld och två segrar i den totala världscupen på meritlistan. Nu ska skidikonen Petter Northug bli en två meter hög staty i Norge, skriver NRK.

Konstnären Tore Björn Skjölsvik har redan påbörjat arbetet i sin ateljé i Oslo.

– Vi gör honom först i brons, sedan får vi se om försilvrar honom eller gör honom i guld, säger Skjölsvik till NRK.

Och huvudpersonen själv verkar se fram emot att bli förevigad.

– Jag har inte tänkt gå i graven än, men ändå sägs det att en stor konstnär har börjat skapa en bronsstaty av mig. Jag måste erkänna att jag är väldigt spänd på slutresultatet när jag ser den här video, skriver Northug på sociala medier efter att han sett ett klipp på konstnärens arbete.

Bakhuvudet kan bli utmaning

Skjölsvik tror att Northugs bakhuvud kan bli en utmaning och tycker att hans näsa liknar en hoppbacke. Han funderar och på om han ska avbildas med eller utan skidglasögon, om han ska ha stavarna i luften eller på marken. Men helt klart är att statyn ska präglas av fart.

Nästa steg i arbetet är att Northug kommer in till ateljén och sitter modell. Men först måste han komma ur corona-karantänen.

– Jag börjar med hans huvud, men Northug har varit i Ryssland och måste först bli färdig med karantänen. Därefter kan jag dra igång på allvar och studera honom på nära håll, säger Skjölsvik.

SE MER: Bråket om Zlatan-statyn – vad handlar det om? (10 februari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.