Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här fäller ”masked skier” konkurrenten i Poromaas heat. Foto: Aftonbladet TV

Poromaa gjorde comeback i showsprint i Helsingfors

Uppdaterad
Publicerad

I kväll gjorde William Poromaa comeback efter förkylningen efter VM i Planica. Han gjorde det i en showsprint på Helsingfors Olympiastadion.

Svensken gick vidare från kvartsfinalen men blev fyra i semin och utslagen. Det var första tävlingen efter VM-bronset på femmilen i Slovenien den 5 mars.

Det såg ut som i världscupen och Johannes Hösflot Kläbo var lika överlägsen som i Tallinn i går. Even Northug blev tvåa. Ane Appelkvist Stenseth vann damklassen före Johanna Hagström.

– Det är en ny typ av tävling och något vi säkert kommer att få se mer av i framtiden, säger Kläbo i segerintervjun från stadion efter andra raka segern i tävlingen.

Sprinten i ”Helsinki Ski Weeks”, där allmänheten kunnat åka skidor på Olympiastadion, var ett steg mellan gårdagens världscupsprint i Tallinn och världscupfinalen i Lahtis fredag till söndag.

Kläbo utmanad av en maskerad åkare

Trots att det inte var en sanktionerad tävling var det ett bra startfält med Johannes Hösflot Kläbo som topp i herrklassen och meriterade Katharina Hennig och Johanna Hagström på damsidan. Första upplagan där åkarna kör en bana på 1,1 km, där man lämnade stadion och fick en backe, ägde rum förra året.

I bägge klasserna körde en maskerad åkare, som publiken kunde rösta vidare till semifinal, och efter den skrek publiken: ”Av med masken!” Där visade sig de finländska åkarna Niilo Moilanen, hade en bröstkamera, och Eevi-Inkeri Tossavainen.

Ett rockband uppträdde mellan heaten för att framhålla underhållningsvärdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.